ßßß
wegańska bez cukru bez pieczenia(średnica ok. 22-24 cm)spód:- 250 g świeżych daktyli- 6 0 g dmuchanej gryki Dobra Kaloria *- 30 g amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello- 4 łyżki oleju kokosowego- 5 łyżek melasy karobowej (można zastąpić inną melasą lub ewentualnie syropem klonowym, choć akurat melasa karobowa jest tu idealnym dopełnieniem)- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego- 9 łyżek dobrej jakości kakao (ok. 90 g)- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/3 łyżeczki kardamonu- szczypta gałki muszkatołowej- szczypta soliDaktyle blenduję na gładką masę.Dodaję olej kokosowy, pastę waniliową, melasę karobową, przyprawy i sól. Całość blenduję. Wrzucam kakao, siemię lniane i dalej blenduję. Uzyskaną masę przekładam do miski, wrzucam grykę ekspandowaną i popping z amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 3 cm). Całość przekładam do lodówki.masa:- 250 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)- 100 g ksylitolu (jeśli chcecie masę słodszą dajcie więcej)- 1 i 1/2 łyżki pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- 2-3 łyżki soku z cytryny- 5 łyżki oleju kokosowego- dodatkowo - wydrylowane czereśnie, płatki migdałówWszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej ksylitolu lub soku z cytryny.Masę przekładam na gotowy spód.Ciasto wkładam do lodówki na 5-6 h (najlepiej na całą noc).Na stężonej masie układam czereśnie i płatki migdałów.Smacznego!Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce, do ok. 4 dni.*Produkt ten może zawierać śladowe ilości glutenu, w wersji bezglutenowej szukajcie gryki dmuchanej bezglutenowej lub użyjcie dmuchanej kaszy jaglanej.