Wykonanie
Pyszna, wegańska, pozbawiona rafinowanego
cukru tarta czekoladowa z
czereśniami i wegańskim
mascarpone . Ciasto, które nie tylko wygląda, ale i smakuje cudownie... W dodatku, by je wykonać nie potrzeba piekarnika !Uwielbiam
czereśnie. Nie wiem dlaczego, ale jak dotąd nie pojawiały się one w moich przepisach kulinarnych. Zazwyczaj
jadłam je tak po prostu, z miseczki. Gdy tylko pojawiały się na rynku, kupowałam je kilogramami, wyjadając jeszcze brudne z
torebki. Mój nieposkromiony apetyt nie mógł się doczekać dotarcia do domu. Oczywiście, nie raz obrywałam za to burę. Za dziecka od babci, dziś od mojej drugiej połówki, która często dba bardziej o moje zdrowie niż ja sama. Aby uratować kilka
czereśni do ciasta, musiałam się nieźle nagimnastykować. Walczyłam nie tylko z własnym apetytem, ale i mojego mężczyzny. Wysiłek się opłacił, gdyż powstało nieziemsko smaczne ciasto -
tarta czekoladowa z
czereśniami i wegańskim
mascarpone . Niestety to, co dobre szybko się kończy... Ciasto zniknęło szybciej niż trzeba było na nie czekać.
wegańska bez
cukru bez pieczenia(średnica ok. 22-24 cm)spód:- 250 g świeżych
daktyli- 6 0 g dmuchanej gryki Dobra Kaloria *- 30 g
amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello- 4 łyżki
oleju kokosowego- 5 łyżek melasy karobowej (można zastąpić inną melasą lub ewentualnie
syropem klonowym, choć akurat melasa karobowa jest tu idealnym dopełnieniem)- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 9 łyżek dobrej jakości
kakao (ok. 90 g)- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/3 łyżeczki
kardamonu- szczypta
gałki muszkatołowej- szczypta
soliDaktyle blenduję na gładką masę.Dodaję
olej kokosowy, pastę
waniliową, melasę karobową,
przyprawy i
sól. Całość blenduję. Wrzucam
kakao,
siemię lniane i dalej blenduję. Uzyskaną masę przekładam do miski, wrzucam grykę ekspandowaną i popping z
amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam
ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 3 cm). Całość przekładam do lodówki.masa:- 250 g
nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 1 puszka
mleka kokosowego (400 g)- 100 g
ksylitolu (jeśli chcecie masę słodszą
dajcie więcej)- 1 i 1/2 łyżki pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- 2-3 łyżki
soku z cytryny- 5 łyżki
oleju kokosowego- dodatkowo - wydrylowane
czereśnie,
płatki migdałówWszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej
ksylitolu lub
soku z cytryny.Masę przekładam na gotowy spód.Ciasto wkładam do lodówki na 5-6 h (najlepiej na całą noc).Na stężonej
masie układam
czereśnie i
płatki migdałów.Smacznego!Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce, do ok. 4 dni.*Produkt ten może zawierać śladowe ilości glutenu, w wersji bezglutenowej szukajcie gryki dmuchanej bezglutenowej lub użyjcie dmuchanej
kaszy jaglanej.