ßßß Cookit - przepis na Bezcukrowa tarta czekoladowa z czereśniami i wegańskim mascarpone (bez pieczenia)

Bezcukrowa tarta czekoladowa z czereśniami i wegańskim mascarpone (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Pyszna, wegańska, pozbawiona rafinowanego cukru tarta czekoladowa z czereśniami i wegańskim mascarpone . Ciasto, które nie tylko wygląda, ale i smakuje cudownie... W dodatku, by je wykonać nie potrzeba piekarnika !
Uwielbiam czereśnie. Nie wiem dlaczego, ale jak dotąd nie pojawiały się one w moich przepisach kulinarnych. Zazwyczaj jadłam je tak po prostu, z miseczki. Gdy tylko pojawiały się na rynku, kupowałam je kilogramami, wyjadając jeszcze brudne z torebki. Mój nieposkromiony apetyt nie mógł się doczekać dotarcia do domu. Oczywiście, nie raz obrywałam za to burę. Za dziecka od babci, dziś od mojej drugiej połówki, która często dba bardziej o moje zdrowie niż ja sama. Aby uratować kilka czereśni do ciasta, musiałam się nieźle nagimnastykować. Walczyłam nie tylko z własnym apetytem, ale i mojego mężczyzny. Wysiłek się opłacił, gdyż powstało nieziemsko smaczne ciasto - tarta czekoladowa z czereśniami i wegańskim mascarpone . Niestety to, co dobre szybko się kończy... Ciasto zniknęło szybciej niż trzeba było na nie czekać.
wegańska bez cukru bez pieczenia
(średnica ok. 22-24 cm)
spód:
- 250 g świeżych daktyli
- 6 0 g dmuchanej gryki Dobra Kaloria *
- 30 g amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek melasy karobowej (można zastąpić inną melasą lub ewentualnie syropem klonowym, choć akurat melasa karobowa jest tu idealnym dopełnieniem)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 9 łyżek dobrej jakości kakao (ok. 90 g)
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Daktyle blenduję na gładką masę.
Dodaję olej kokosowy, pastę waniliową, melasę karobową, przyprawy i sól. Całość blenduję. Wrzucam kakao, siemię lniane i dalej blenduję. Uzyskaną masę przekładam do miski, wrzucam grykę ekspandowaną i popping z amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 3 cm). Całość przekładam do lodówki.
masa:
- 250 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 100 g ksylitolu (jeśli chcecie masę słodszą dajcie więcej)
- 1 i 1/2 łyżki pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżki oleju kokosowego
- dodatkowo - wydrylowane czereśnie, płatki migdałów
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej ksylitolu lub soku z cytryny.
Masę przekładam na gotowy spód.
Ciasto wkładam do lodówki na 5-6 h (najlepiej na całą noc).
Na stężonej masie układam czereśnie i płatki migdałów.
Smacznego!
Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce, do ok. 4 dni.
*Produkt ten może zawierać śladowe ilości glutenu, w wersji bezglutenowej szukajcie gryki dmuchanej bezglutenowej lub użyjcie dmuchanej kaszy jaglanej.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/06/bezcukrowa-tarta-czekoladowa-z.html