Wykonanie
Wprowadźmy wiosnę i zieleń do kuchni, także do naszych ciast! Co powiecie na odświeżający tofurnik
cytrynowo-
limonkowy z musem
bazyliowym ? To idealne wegańskie i bezglutenowe ciasto na ciepły, wiosenny dzień. W dodatku, nie zawiera
cukru !Ach... wiosna! Zieleń nastraja, dodaje energii do życia. Rzeczy niemożliwe stają się możliwymi, a problemy, nie wydają się takie skomplikowane, jakimi są. Mamy odrobinę zieleni w głowie. Chcemy szaleć, chcemy tańczyć, chcemy żyć. Wokół zielono. W nas zielono. Niech i na talerzach będzie zielono! Nie tylko wytrawnie, ale i słodko zielono. Niemożliwe? Oj możliwe! Połączmy szaleńczo smaki, a
bazylię zjedzmy na deser. W wiosennej kuchni szaleństwo jest wręcz wskazane. A zobaczycie, że ma ono pyszny smak.

wegański, bezglutenowy, bez
cukru(średnica ok. 22-24 cm)spód:- 60 ml rozpuszczonego
oleju kokosowego- 70 g
syropu z agawy- 140 g
mąki gryczanej- 80 g
płatków owsianych- 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu
waniliowego- szczypta
soli- ewentualnie, gdyby masa była zbyt sucha: 1 łyżka
mleka roślinnego (u mnie owsiane)Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym.Spód tortownicy wyklejam
ciastem. Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.masa "serowa":- 900 g
tofu naturalnego (ja użyłam tu ekologicznego
tofu firmy Polsoja)- 1 szklanka
nerkowców (150 g) namoczonych ok. 8-12 h w wodzie-
śmietana z 1 puszki
mleczka kokosowego - puszka powinna być bardzo mocno schłodzone- 300-350 g erytrolu (1 szklanka=200g) lub 250-300 g
ksylitolu (erytrol jest mniej słodki niż
ksylitol ale nie powoduje rewolucji żołądkowych ;) )- sok z 2
cytryn- skórka otarta z 1
cytryny- sok z 1
limonki- skórka otarta z 1
limonki- 3 łyżki pasty waniliowej (lub ekstraktu
waniliowego)- 5 i 1/2 łyżeczki agaru
Tofu dokładnie odsączam z zalewy, przekładam do robota kuchennego, dodaję erytrol, odsączone z
wody nerkowce, pastę
waniliową,
skórkę z cytryny i skórkę z
limonki. Całość bardzo dokładnie blenduję (robię to nawet 10 min, by być pewną, że masa jest idealna - ma być kremowa, bez grudek).Do masy dodaję
sok z cytryny i
limonki i całość dokładnie mieszam.Do miski wkładam bardzo dobrze schłodzoną
śmietanę kokosową (to ta stała część znajdująca się w schłodzonym
mleczku kokosowym). Ubijam ją na sztywno.Ubitą
śmietanę przekładam do "serowej" masy i chwilę blenduję. Całość próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej erytrolu bądź
soku z cytryny.Do rondelka przekładam 6 łyżek masy, dodaję agar i całość podgrzewam cały czas mieszając. Gdy masa się zagotuję, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 1 min.Do masy serowej dodaję masę z agarem. Całość miksuję na gładki krem.Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód.mus
bazyliowy:-
śmietana z 1
mleczka kokosowego- 2 łyżeczki agaru- 2 "doniczki"
bazylii- 6-7 łyżek erytrolu (5-7
ksylitolu)- dekoracja: skórka otarta z 1
limonki, kilka listków
bazyliiBazylię dokładnie miksuję z 2 łyżkami
wody. Mus przelewam przez sitko i dociskam, aby, wyciągnąć z niego jak najwięcej soku (ok. 1/4 szklanki). Sok przelewam do garnuszka, dodaję erytrol, 1 łyżkę
śmietany kokosowej i agar.Resztę
śmietany kokosowej ubijam na sztywno (jak zwykłą
śmietanę).Gdy ubiję
śmietanę, garnuszek z
sokiem bazyliowym i z dodatkami stawiam na gazie, zagotowuję, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy płyn się zagotuję, zmniejszam odrobinę gaz i gotuję jeszcze ok. 1 min.Płyn powoli przelewam, cały czas ubijając do ubitej
śmietany.Masę przelewam na sernik. Całość wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekoruję skórką z
limonki i listkami
bazylii.Smacznego!