ßßß Cookit - przepis na Tofurnik cytrynowo-limonkowy z musem bazyliowym

Tofurnik cytrynowo-limonkowy z musem bazyliowym

nazwa

Wykonanie

Wprowadźmy wiosnę i zieleń do kuchni, także do naszych ciast! Co powiecie na odświeżający tofurnik cytrynowo-limonkowy z musem bazyliowym ? To idealne wegańskie i bezglutenowe ciasto na ciepły, wiosenny dzień. W dodatku, nie zawiera cukru !
Ach... wiosna! Zieleń nastraja, dodaje energii do życia. Rzeczy niemożliwe stają się możliwymi, a problemy, nie wydają się takie skomplikowane, jakimi są. Mamy odrobinę zieleni w głowie. Chcemy szaleć, chcemy tańczyć, chcemy żyć. Wokół zielono. W nas zielono. Niech i na talerzach będzie zielono! Nie tylko wytrawnie, ale i słodko zielono. Niemożliwe? Oj możliwe! Połączmy szaleńczo smaki, a bazylię zjedzmy na deser. W wiosennej kuchni szaleństwo jest wręcz wskazane. A zobaczycie, że ma ono pyszny smak.
wegański, bezglutenowy, bez cukru
(średnica ok. 22-24 cm)
spód:
- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 70 g syropu z agawy
- 140 g mąki gryczanej
- 80 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ewentualnie, gdyby masa była zbyt sucha: 1 łyżka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.
Spód tortownicy wyklejam ciastem. Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.
masa "serowa":
- 900 g tofu naturalnego (ja użyłam tu ekologicznego tofu firmy Polsoja)
- 1 szklanka nerkowców (150 g) namoczonych ok. 8-12 h w wodzie
- śmietana z 1 puszki mleczka kokosowego - puszka powinna być bardzo mocno schłodzone
- 300-350 g erytrolu (1 szklanka=200g) lub 250-300 g ksylitolu (erytrol jest mniej słodki niż ksylitol ale nie powoduje rewolucji żołądkowych ;) )
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 limonki
- skórka otarta z 1 limonki
- 3 łyżki pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
- 5 i 1/2 łyżeczki agaru
Tofu dokładnie odsączam z zalewy, przekładam do robota kuchennego, dodaję erytrol, odsączone z wody nerkowce, pastę waniliową, skórkę z cytryny i skórkę z limonki. Całość bardzo dokładnie blenduję (robię to nawet 10 min, by być pewną, że masa jest idealna - ma być kremowa, bez grudek).
Do masy dodaję sok z cytryny i limonki i całość dokładnie mieszam.
Do miski wkładam bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kokosową (to ta stała część znajdująca się w schłodzonym mleczku kokosowym). Ubijam ją na sztywno.
Ubitą śmietanę przekładam do "serowej" masy i chwilę blenduję. Całość próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej erytrolu bądź soku z cytryny.
Do rondelka przekładam 6 łyżek masy, dodaję agar i całość podgrzewam cały czas mieszając. Gdy masa się zagotuję, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 1 min.
Do masy serowej dodaję masę z agarem. Całość miksuję na gładki krem.
Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód.
mus bazyliowy:
- śmietana z 1 mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki agaru
- 2 "doniczki" bazylii
- 6-7 łyżek erytrolu (5-7 ksylitolu)
- dekoracja: skórka otarta z 1 limonki, kilka listków bazylii
Bazylię dokładnie miksuję z 2 łyżkami wody. Mus przelewam przez sitko i dociskam, aby, wyciągnąć z niego jak najwięcej soku (ok. 1/4 szklanki). Sok przelewam do garnuszka, dodaję erytrol, 1 łyżkę śmietany kokosowej i agar.
Resztę śmietany kokosowej ubijam na sztywno (jak zwykłą śmietanę).
Gdy ubiję śmietanę, garnuszek z sokiem bazyliowym i z dodatkami stawiam na gazie, zagotowuję, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy płyn się zagotuję, zmniejszam odrobinę gaz i gotuję jeszcze ok. 1 min.
Płyn powoli przelewam, cały czas ubijając do ubitej śmietany.
Masę przelewam na sernik. Całość wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekoruję skórką z limonki i listkami bazylii.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/05/tofurnik-cytrynowo-limonkowy-z-musem.html