ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe bułeczki - zajączki

Cynamonowe bułeczki - zajączki

nazwa

Wykonanie

Święta Wielkanocne niewątpliwie kojarzą mi się z zającem wielkanocnym . Zdrowym, kicającym, więc nie martwcie się - nie wyląduje na moim wielkanocnym stole. Postanowiłam zrobić Wam małą kulinarną niespodziankę, która zapewne spodoba się Waszym pociechom. To cynamonowe bułeczki orkiszowe, które zachwycają nie tylko smakiem i aromatem, ale i swoim oryginalnym wyglądem. Będą niezwykle efektownie prezentować się w święconce czy na wielkanocnym stole. Zapewniam, ucieszą oko nie tylko tych najmłodszych... :)
Niby zwykłe bułeczki, lek ko słodkie, wyraźnie cy namonowe, z delikatną nutą cyt ryny i wanilii . Bułeczki, idealne dla najmłodszych, choć nape wno zasmakują także tym wyrośniętym dzieciom. Za puszystość wypieku odpowiada tu niezwykle zdrow a mąka orkiszowa, do której jedzenia zachęcam wszystkich. O jej zdrowotnych właś ciwościach pisałam tutaj .
Bułeczki u form owałam na kształt wielkanocnych zajączków, zamieniając je w niezwykły, świąteczny wypiek, kt óry kusi nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Te cynamonowe bułeczki-zajączki są idealną jadalną ozdobą do święconki.
wega ńskie
(ok. 14-15 sztuk)
- 360 g mąki orkiszowej typ 700 + 1 łyżka do roztworu drożdżowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 140 ml mleka roślinnego
- 100 ml syropu z agawy
- 80 ml oleju ryżowego/winogronowego
- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- 3/4 łyżeczki soli
Do ciepłego mleka dodaję drożdże, 1 łyżeczkę brązowego cukru i 1 łyżkę mąki. Całość pozostawiam na ok. 10-15 min.
Do dużej miski wrzucam mąkę orkiszową, ziemniaczaną, olej, sól, pastę waniliową, siemię lniane z wodą, syrop z agawy, cynamon, skórkę z cytryny i zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiam ok 10 min. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać 1-2 łyżki mleka, jeśli zbyt mokra odrobinę mąki (masa nie może kleić się do rąk). Należy ugniatać ciasto tak, aby wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza.
Ciasto formuję w kulę i
Zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów na ok. 2 h.
Po 2 h jeszcze raz dobrze ugniatam ciasto i dzielę je na ok. 15 części (każda ma ok. 50 g). Każdą chwilę ugniatam i formuję w kulę. Jeśli ciasto nie daje się dobrze formować, znaczy, że jest zbyt suche - należy dodać odrobinę mleka i formować dłońmi lekko skropionymi olejem. Gotowe kuleczki delikatnie smaruję olejem, a następnie nacinam nożyczkami, by uzyskać uszy (jak w tym przepisie), a wykałaczką robię oczy.
Pozostawiam je na 15 min - w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Piekę ok. 20 min, dopóki nie staną się rumiane.
Gotowe cynamonowe bułeczki studzę na kuchennej kratce.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/04/cynamonowe-bueczki-zajaczki.html