ßßß
(3 porcje)kruszonka :- 75 g mąki gryczanej- 30 ml płynnego oleju kokosowego- 30 g erytrolu lub ksylitolu (można użyć brązowego cukru)- 1 i 1/2 łyżki syropu z agawy- 40 g bezglutenowych płatków owsianych (można użyć płatków jaglanych lub gryczanych)- 15 g poppingu z amarantusa- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego- szczypta cynamonu- szczypta soliWszystkie suche składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam.Dodaję płynny olej kokosowy i całość ucieram palcami, tak by powstała kruszonka.warstwa owocowa :- 700 rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę- 200 g borówek (mogą być mrożone lub zastąpione innymi owocami np. malinami lub większą ilością rabarbaru)- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu (można użyć brązowego cukru)- 100 g daktyli pokrojonych w mniejsze kawałki- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego- szczypta kardamonu- olej do wysmarowania formyMisce mieszam wszystkie składniki. Wkładam je do formy wysmarowanej olejem (może być kilka mniejszych). Na owocach wykładam kruszonkę.Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 min. Kruszonka ma się pięknie zarumienić.Gotowe crumble podaje z cytrynowo-waniliowym jogurtem wegańskim z t ego przepisu.