ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe crumble z rabarbarem i borówkami

Bezglutenowe crumble z rabarbarem i borówkami

nazwa

Wykonanie

Kocham rabarbar. Kocham crumble. Połączenie jednego z drugim przenosi mnie na wyżyny smakowej rozkoszy. Crumble z rabarbarem to niewątpliwie moje ulubione danie, deser, przekąska, śniadanie (!). Eh... mogłabym je jeść o każdej porze dnia i nocy.
Niestety crumble należy do jednych z najbardziej niefotogenicznych dań, z którymi się dotąd spotkałam (no jeszcze są buraki ;p). Niestety, zazwyczaj zdjęcie nie odzwierciedla jego pysznego smaku. Mam nadzieję, że uwierzycie mi na słowo i spróbujecie tego dania. Obiecuję to raj dla podniebienia. Uwaga! Uzależnia ;p
(3 porcje)
kruszonka :
- 75 g mąki gryczanej
- 30 ml płynnego oleju kokosowego
- 30 g erytrolu lub ksylitolu (można użyć brązowego cukru)
- 1 i 1/2 łyżki syropu z agawy
- 40 g bezglutenowych płatków owsianych (można użyć płatków jaglanych lub gryczanych)
- 15 g poppingu z amarantusa
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Wszystkie suche składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam.
Dodaję płynny olej kokosowy i całość ucieram palcami, tak by powstała kruszonka.
warstwa owocowa :
- 700 rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę
- 200 g borówek (mogą być mrożone lub zastąpione innymi owocami np. malinami lub większą ilością rabarbaru)
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu (można użyć brązowego cukru)
- 100 g daktyli pokrojonych w mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- szczypta kardamonu
- olej do wysmarowania formy
Misce mieszam wszystkie składniki. Wkładam je do formy wysmarowanej olejem (może być kilka mniejszych). Na owocach wykładam kruszonkę.
Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 min. Kruszonka ma się pięknie zarumienić.
Gotowe crumble podaje z cytrynowo-waniliowym jogurtem wegańskim z t ego przepisu.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/04/bezglutenowe-crumble-z-rabarbarem-i.html