ßßß Cookit - przepis na Wegańskie sylwestrowe tzaziki

Wegańskie sylwestrowe tzaziki

nazwa

Wykonanie

Na domówkach preferowane są dania proste, idealne na jeden "chaps". Tak jest z moją dzisiejszą propozycją. Tzatziki - sos, który można podać jako dodatek do potraw lub potraktować go jako osobny dip i zaserwować w towarzystwie warzyw lub chrupkiego pieczywa. W wersji wegańskiej jadłam go po raz pierwszy w jednej z wegańskich knajpek w Berlinie. Niestety przepisu nie dostałam, ale wydaję mi się, że moja wersja jest równa (a nawet lepsza ;p ) oryginału. Mam nadzieję, że będzie wam smakować :)
Kochani, mamy do was małą prośbę. Powoli zmieniamy naszą szatę graficzną. Mamy mały (a nawet wielki dylemat), który mam nadzieję pomożecie nam rozwiązać. Zastanawiamy się, na jaki format zdjęć postawić i który będzie przyjemniej się oglądał. Z tego, co zdążyliśmy zauważyć, format poziomy jest idealny do komputera, jednak format pionowy przyjemniej ogląda się na komórkach i tabletach. Co o tym sądzicie? Aby łatwiej wam było ocenić, opublikowaliśmy zdjęcia w obydwu wersjach :)
Tzaziki
(1 duża miseczka)
- 300 g tofu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ogórek - pozbawiony pestek
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mleka roślinnego (ewentualnie gdyby nasze tzatziki były byt gęste)
- 1 duży pęczek koperku
Wszystkie składniki wkładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Jeśli to możliwe, wkładam do lodówki na całą noc, by smaki mogły się przegryźć.
Podaję z pokrojonymi w słupki warzywami, z nachosami lub chlebkami jaglanymi .
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/weganskie-sylwestrowe-tzaziki.html