Wykonanie
Na domówkach preferowane są dania proste, idealne na jeden "
chaps". Tak jest z moją dzisiejszą propozycją. Tzatziki - sos, który można podać jako dodatek do potraw lub potraktować go jako osobny dip i zaserwować w towarzystwie warzyw lub
chrupkiego pieczywa. W wersji wegańskiej
jadłam go po raz pierwszy w jednej z wegańskich knajpek w Berlinie. Niestety przepisu nie dostałam, ale wydaję mi się, że moja wersja jest równa (a nawet lepsza ;p ) oryginału. Mam nadzieję, że będzie wam smakować :)Kochani, mamy do was małą prośbę. Powoli zmieniamy naszą szatę graficzną. Mamy mały (a nawet wielki dylemat), który mam nadzieję pomożecie nam rozwiązać. Zastanawiamy się, na jaki format zdjęć postawić i który będzie przyjemniej się oglądał. Z tego, co zdążyliśmy zauważyć, format poziomy jest idealny do komputera, jednak format pionowy przyjemniej ogląda się na komórkach i tabletach. Co o tym sądzicie? Aby łatwiej wam było ocenić, opublikowaliśmy zdjęcia w obydwu wersjach :)

Tzaziki(1 duża miseczka)- 300 g
tofu- 1 łyżeczka
soku z cytryny- 1
ogórek - pozbawiony pestek- 2 ząbki
czosnku- 1-2 łyżki
mleka roślinnego (ewentualnie gdyby nasze tzatziki były byt gęste)- 1 duży pęczek
koperkuWszystkie składniki wkładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Jeśli to możliwe, wkładam do lodówki na całą noc, by smaki mogły się przegryźć.Podaję z pokrojonymi w słupki warzywami, z nachosami lub
chlebkami jaglanymi .Smacznego!