ßßß Cookit - przepis na Świąteczna galaretka wegańska

Świąteczna galaretka wegańska

nazwa

Wykonanie

Są potraw y z dzieciństwa, kt órego smaku brakuje nam na wegańskim świątecznym stole. Na szczęście, my będący na diecie roślinnej charakteryzujemy się niezwykłą kulinarną pomysłowością i potrafimy stworzyć niezwykle pyszne zamienniki klasycznych dań. Przykładem jest wyjątkowa świąteczna galaretka wegańska .
Ach.. galaretka z ugotowanego mięsa drobiowego i warzyw . Smak dzieciństwa. Smak, który pozostaje we wspomnieniach i pomimo tego, że od 12 lat jestem wegetarianką, a od roku na diecie roślinnej, nadal kojarzy mi się z czymś przyjemnym. Zwykle bywa tak, że dania, które jedliśmy w dzieciństwie, są dla nas wyjątkowe, magiczne. Niestety, dzisiaj, gdy już ich spróbujemy, nie smakują tak samo. Dlatego najlepiej smak ich zachować we wspomnieniach.
Niektóre tradycyjne potrawy można przygotować w wersji roślinnej i przemycić trochę tradycji na wegański świąteczny stół. Tutaj, w znanej nam galaretce wystarczyło użycie agaru . Jestem pewna, że nikt z domowników nawet nie zauważy, że w daniu nie ma żelatyny :)
bezglutenowa
- 4 marchewki
- 1/2 małego selera
- 1 duży korzeń pietruszki
- garść ugotowanego zielonego groszku
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 litr wody
- 1 kostka ekologicznego bulionu warzywnego
- 3 łyżki sosu sojowego (najlepiej Tamari)
- 3 łyżeczki agaru
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- olej
- sól, pieprz
- kilka listków natki pietruszki
- do podania: sok z cytryny
Warzywa myję, obieram. Marchewkę i seler kroję w słupki, korzeń pietruszki w talarki. 1/2 włoszczyzny układam na papierze do pieczenia, skrapiam olejem i syropem z agawy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na ok. 30 min. Warzywa muszą być miękkie i skarmelizowane. Po upieczeniu wyciągam warzywa z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
Na rozgrzany olej wrzucam resztę włoszczyzny. Całość lekko solę, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu ok. 10 min.
Warzywa zalewam kostką ekologicznego bulionu warzywnego rozpuszczonego w 1 l gorącej wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie i gotuję ok. 30-40 min.
Cedzakiem z wywaru wyciągam warzywa i przyprawy. Warzywa przekładam do miseczki, gdyż jeszcze mi się przydadzą.
Do gotującego się wywaru dodaję sos sojowy, pieprz i sól do smaku. Następnie cały czas mieszając wrzucam 3 łyżeczki agaru. Całość gotuję ok. 5 min.
Naczynie lekko smaruje olejem. Na samym dnie wlewam 1 łyżkę wywaru i układam kilka listków pietruszki. Gdy się zetnie układam upieczone warzywa i groszek. Całość zalewam kilkoma łyżkami wywaru i ponownie czekam, aż się zetnie. Następnie układam warzywa, które gotowały się w wywarze i pozostały groszek. Całość znowu zalewam wywarem.
Tak przygotowaną galaretkę wkładam do lodówki na ok. 1 h. Po stężeniu cienkim nożem podważam galaretkę, odwracam do góry nogami foremkę. Galaretka bez problemu odchodzi od jej ścianek.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/swiateczna-galaretka-weganska.html