ßßß Cookit - przepis na Smacznego!

Smacznego!

nazwa

Wykonanie

Wczoraj podałam, jak zrobić idealną domową masę makową . Dziś idąc tym tropem podaje wam przepis w którym będziecie mogli ją wykorzystać. Przestawiam Wam idealny wegański makowiec bezglutenowy z dodatkiem kaszy jaglanej . Pycha!
Makowiec to ciasto, które nie należy do tych najbardziej niezdrowych ciast świątecznych, jeśli oczywiście zawiera dobrej jakości produkty, a większą jego część stanowi własnoręcznie wykonana masa makowa z mnóstwem orzechów i bakalii. Można jednak przyrządzić go jeszcze zdrowiej. Tak, by jedzenie jego było nie tylko przyjemnością dla naszych kubków smakowych, ale także miało zbawienny wpływ na nasze organizmy. Może do makowca dodajmy kaszy jaglanej, która idealnie spoi masę i która ma cudowne właściwości wzmacniające naszą odporność (zimą jak znalazł). Ten wegański makowiec jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim pyszny. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy cenią sobie tradycyjne wypieki. Sama, jeśli chodzi o makowce, jestem tradycjonalistką. Musiał być zawijany, z dużą ilością masy makowej. Na inne nawet nie spoglądałam. Dziś, jedząc prezentowany wam wypiek, przyznaje ze skruchą - myliłam się :) Teraz ten jest numerem jeden :p
By jeszcze bardziej was zachęcić dodam - ten makowiec jest dziecinnie prosty w wykonaniu. W dodatku jest bezglutenowy! :)
wegański, bezglutenowy
Bezglutenowy makowiec z dodatkiem kaszy jaglanej
(tortownica o śred. ok. 24-26 cm)
spód:
- 200 g blanszowanych migdałów
- 100 g daktyli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- 1 łyżka gorącej wody
Wszystkie składniki umieszczam w malakserze i blenduję na gładką, zwartą masę.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję olejem kokosowym. Dno wyklejam gotowym ciastem i wkładam do lodówki na 30 min.
masa makowa:
- 1 kg masy makowej (najlepiej domowej)
- 1 szklanka kaszy jaglanej, surowej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki ksylitolu (można użyć brązowego cukru trzcinowego)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- garść podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem. Następnie zalewam 2 szklankami mleka, dodaję ksylitol, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy, 2 łyżki olej u kokosowego i szczyptę soli. Całość gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20 min. Kasza ma wchłonąć cały płyn i być bardzo miękka. Jeśli kasza jest zbyt wilgotna gotuję ją jeszcze bez przykrycia ok 5 min. Po ugotowaniu, kaszę zdejmuję z palnika i zostawiam w przykrytym pokrywką rondelku, by jeszcze bardziej zmiękła.
Do malaksera przekładam ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaję 4 łyżki masy makowej, pozostały olej kokosowy i siemię lnianego. Całość blenduję na gładką masę.
Do miski z pozostałą masą makową dodaję masę jaglaną. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Całość wykładam na migdałowy spód. Posypuję skórką kandyzowaną i płatkami migdałowymi. Gotowy makowiec chowam do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/bezglutenowy-makowiec-z-dodatkiem-kaszy.html