ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa z kaszy gryczanej z solonym karmelem daktylowym

Tarta czekoladowa z kaszy gryczanej z solonym karmelem daktylowym

nazwa

Wykonanie

Wegańska i bezglutenowa tarta czekoladowa z solonym karmelem zrobionym z... daktyli ! Wypiek, który zachwyca smakiem, zwłaszcza, gdy się dowiadujemy, że jego bazą jest kasza gryczana .
Znowu eksperyment szalonej piekarki, dla której w kuchni nie ma granic. Powoli zaczynam bać się siebie i moich zwariowanych pomysłów :p. Dziś przedstawiam wyjątkowe ciasto na świąteczny, imieninowy lub urodzinowy stół. Proste, wegańskie i bezglutenowe, z masą wartościowych składników. Tym ciastem udowadniamy, że nie wszystkie wyśmienite wypieki są kaloryczne i że można połączyć przyjemność jedzenia ze zdrowym odżywianiem. Ta bardzo mocno czekoladowa tarta jest idealna dla czekoladoholików. I nie bójcie się, gdyż w cieście nie czuć użytej w nim dużych ilości kaszy i mąki gryczanej. A pyszny, solony karmel daktylowy jest niewątpliwie odkryciem tego roku.
Z całego serca polecam - nie tylko na święta :) .
wegańska bezglutenowa
Bezglutenowa wegańska
(forma na tartę o średnicy ok. 20 cm)
spód:
- 60 ml płynnego oleju kokosowego
- 60 g cukru brązowego muscavado
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 120 g mąki gryczanej
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- 70 g orzechów laskowych (bez skórek)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Orzechy laskowe rozdrabniam na małe kawałki - nie na miałki pył. Najlepiej zrobić to w moździerzu lub za pomocą blendera.
Wszystkie składniki wrzucam do miski i zagniatam w jednolitą masę.
Wyklejam ciastem formę na tartę i wkładam ją do lodówki na min. 30 min.
Formę z ciastem w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.
Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
czekoladowa masa gryczana:
- 100 g kaszy gryczanej - najlepiej niepalonej
- 100 g cukru brązowego muscavado
- 2 łyżka oleju kokosowego
- 3-3 i 1/2 łyżki dobrej jakości kakao
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 8 łyżek mleka roślinnego
- szczypta soli
Kaszę gotuję wg przepisu. Pod koniec gotowania do gorącej, bardzo miękkiej już kaszy dodaję pozostałe składniki (oprócz siemienia lnianego i mleka). Wszystko dokładnie mieszam i chwilę jeszcze gotuję.
Całość przekładam do miksera, dodaję siemię lniane i mleko i blenduję na gładką masę. Masa nie może być zbyt rzadka, ale także nie może być gęsta i sucha. W razie potrzeby dodaję odrobinę więcej mleka.
Gotową masę przekładam na wystudzony spód (masa jeszcze stężeje) i wyrównuję wierzch.
"solony karmel" z daktyli:
- 200 g daktyli
- 1 łyżeczka soli (lub mniej - do smaku)
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- gorąca woda
Daktyle wkładam do słoika i zalewam gorącą wodą. Pozostawiam je w zakręconym słoiku na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Daktyle odsączam z wody (nie wylewam jej, ale przelewam do osobnego naczynia - woda z daktyli może się jeszcze przydać) i przekładam je do malaksera. Dodaję sól (na początku trochę mniej) i olej kokosowy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję pozostawioną wodę z moczenia daktyli. Próbuję i w razie potrzeby dosalam.
Gotowy solony karmel wykładam na warstwę gryczano-czekoladową, w yrównuję wierzch i gotową tartę wkładam do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/bezglutenowa-tarta-czekoladowa-z-kaszy.html