Wykonanie
Wegańska i bezglutenowa
tarta czekoladowa z solonym karmelem zrobionym z...
daktyli ! Wypiek, który zachwyca smakiem, zwłaszcza, gdy się dowiadujemy, że jego bazą jest
kasza gryczana .Znowu eksperyment szalonej piekarki, dla której w kuchni nie ma granic. Powoli zaczynam bać się siebie i moich zwariowanych pomysłów :p. Dziś przedstawiam wyjątkowe ciasto na świąteczny, imieninowy lub urodzinowy stół. Proste, wegańskie i bezglutenowe, z masą wartościowych składników. Tym
ciastem udowadniamy, że nie wszystkie wyśmienite wypieki są kaloryczne i że można połączyć przyjemność jedzenia ze zdrowym odżywianiem. Ta bardzo mocno czekoladowa
tarta jest idealna dla czekoladoholików. I nie bójcie się, gdyż w cieście nie czuć użytej w nim dużych ilości
kaszy i
mąki gryczanej. A pyszny, solony karmel
daktylowy jest niewątpliwie odkryciem tego roku.Z całego
serca polecam - nie tylko na święta :) .
wegańska bezglutenowaBezglutenowa wegańska(forma na tartę o średnicy ok. 20 cm)spód:- 60 ml płynnego
oleju kokosowego- 60 g
cukru brązowego muscavado- 3 łyżki
mleka roślinnego- 120 g
mąki gryczanej- 2 łyżki dobrej jakości
kakao- 70 g
orzechów laskowych (bez skórek)- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
soliOrzechy laskowe rozdrabniam na małe kawałki - nie na miałki pył. Najlepiej zrobić to w moździerzu lub za pomocą blendera.Wszystkie składniki wrzucam do miski i zagniatam w jednolitą masę.Wyklejam
ciastem formę na tartę i wkładam ją do lodówki na min. 30 min.Formę z
ciastem w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.czekoladowa masa gryczana:- 100 g
kaszy gryczanej - najlepiej niepalonej- 100 g
cukru brązowego muscavado- 2 łyżka
oleju kokosowego- 3-3 i 1/2 łyżki dobrej jakości
kakao- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 8 łyżek
mleka roślinnego- szczypta
soliKaszę gotuję wg przepisu. Pod koniec gotowania do gorącej, bardzo miękkiej już
kaszy dodaję pozostałe składniki (oprócz
siemienia lnianego i
mleka). Wszystko dokładnie mieszam i chwilę jeszcze gotuję.Całość przekładam do miksera, dodaję
siemię lniane i
mleko i blenduję na gładką masę. Masa nie może być zbyt rzadka, ale także nie może być gęsta i sucha. W razie potrzeby dodaję odrobinę więcej
mleka.Gotową masę przekładam na wystudzony spód (masa jeszcze stężeje) i wyrównuję wierzch."solony karmel" z
daktyli:- 200 g
daktyli- 1 łyżeczka
soli (lub mniej - do smaku)- 1 łyżka płynnego
oleju kokosowego- gorąca
wodaDaktyle wkładam do słoika i zalewam gorącą
wodą. Pozostawiam je w zakręconym słoiku na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Daktyle odsączam z
wody (nie wylewam jej, ale przelewam do osobnego naczynia -
woda z
daktyli może się jeszcze przydać) i przekładam je do malaksera. Dodaję
sól (na początku trochę mniej) i
olej kokosowy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję pozostawioną
wodę z moczenia
daktyli. Próbuję i w razie potrzeby dosalam.Gotowy solony karmel wykładam na warstwę gryczano-
czekoladową, w yrównuję wierzch i gotową tartę wkładam do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc).Smacznego!