ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi

Czekoladowe ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi

nazwa

Wykonanie

Pyszne, chrupkie owsiane ciasteczka zadedykowane prawdziwym miłośnikom gorzkiej czekolady . Jej smak wspaniale uzupełnia dodatek cudownie aromatycznych, pełnych smaku orzechów laskowych, które wspaniale chrupią między zębami. Ciasteczka są w pełni wegańskie i bezglutenow e, dlatego to słodycz dla każdego!
Wegańskie, bezglutenowe czekoladowe ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami laskowymi, jak się okazało, ulubione ciasteczka mojej sąsiadki. Podarowując je, bałam się o to, czy jej zasmakują, gdyż dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że ciasteczka są mało słodkie. Są idealne dla tych, którzy za słodkościami nie przepadają, a ich ulubioną słodyczą jest gorzka czekolada. Oczywiście, jest również wersja dla "Misiów Puchatków". Jeśli nimi jesteście, zamieńcie czekoladę na mleczną lub zwiększcie o 1/3 ilość cukru. Obiecuję, obie wersje - niebo w gębie!
wegańskie bezglutenowe
(ok. 20 ciasteczek)
- 80 g bezglutenowych płatków owsianych
- 80 g mąki gryczanej
- 100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 80 g brązowego cukru muscovado*
- 120 g orzechów laskowych bez skórki** - 40 g zmielonych na mąkę, a 80 g posiekanych z większe kawałki
- 100 g pokrojonej w drobną kostkę (lub jeśli chcecie większą) gorzkiej czekolady***
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody (można pominąć)
- ewentualnie kilka łyżek mleka roślinnego - jeśli masa będzie zbyt gęsta
Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
W dużej misce mieszam wszystkie składniki (oprócz czekolady i części posiekanych orzechów) i dokładnie mieszam. Na końcu wsypuję czekoladę i orzechy.
Na blachę wykładam papier do pieczenia . Z ciasta robię kulki, układam je na blaszce i spłaszczam, by uzyskać kształt ciastek.
Wstawiam ciasteczka do piekarnika i piekę ok. 15 min. Ciasteczka stwardnieją podczas studzenia.
Smacznego!
* Można użyć zwykłego brązowego lub zastąpić ksylitolem, go jednak wtedy stracimy karmelowy posmak, który daje muscovado
** Jak usunąć skórkę z orzechów włoskich? Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp orzechy. Włóż je do piekarnika na ok. 10-15. Gdy skórka zacznie pękać, wyciągnij orzechy z piekarnika u wyłóż je na czystą ścierkę. Owiń je nią i krótko pocieraj. Pozostaw je w niej na ok. 30 min. Gdy orzechy ostygną, ponów czynność pocierania, a następnie odwiń ściereczkę i oddziel skórkę od orzechów.
*** Jeśli chcesz, by ciasteczka były słodsze, bo te przez dodatek gorzkiej czekolady są bardziej wytrawne, zamień czekoladę na mleczną lub dodaj o 1/3 więcej cukru.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/10/weganskie-ciastka-owsiane-z-gorzka.html