ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciastka owsiane z powidłami i czekoladą

Bezglutenowe ciastka owsiane z powidłami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Nie znam osoby, która nie lubiłaby czekolady . Samo słowo czekolada kojarzy się z czymś przyjemnym i powoduje na twarzy rozmarzony uśmiech. Będąc na diecie, z poczuciem pokrzywdzenia wyrzucamy ją z menu. Czy słusznie? A może wykorzystajmy czekoladę dobrej jakości i zróbmy sobie prezent w postaci zdrowych wegańskich i bezglutenowych ciastek owsianych z dodatkiem wspomnianej czekolady i domowych powideł ?
Czekolada ... kto jej nie kocha? Nie ma osoby, której nie kojarzyłaby się ona z czymś przyjemnym. Smak czekolady towarzyszy nam od dzieciństwa - babcia obdarowująca słodyczami, zakazane ciasteczka jedzone po kryjomu przed mamą, tort urodzinowy, czekoladki otrzymane w prezencie od pierwszej miłości. Dziś mówią nam - nie jedz czekolady, słodyczy. Czekolada to zło, które wpływa na obwód naszego pasa. Rezygnujemy więc z niej, czując smutek i mając wrażenie, że robimy coś przeciw sobie, że pozbawiamy się czegoś, co sprawia, że nasze życie jest lepsze...
Po pierwsze, powinniśmy zmienić myślenie. To nie czekolada, a my mamy wpływ na jakość naszego życia. Po drugie, to bzdura, że czekolada jest czymś złym, zakazanym . Istotne, jaka to czekolada. Spokojnie możemy sięgać po tą, która zawiera więcej niż 70 % kakao. W ograniczonych ilościach będzie ona pozytywnie wpływała na nasze zdrowie. Nie tylko podniesie nam poziom serotoniny, hormonu szczęścia, ale dostarczy naszemu organizmowi porządnej dawki przeciwutleniaczy, magnezu, potasu i żelaza.
Jemy więc czekoladę, tylko mądrze . A i niemądrze też od czasu do czasu może się zdarzyć :)
Dzisiaj proponuje Wam jednak czekoladę jako dodatek do wegańskich i bezglutenowych owsianych ciastek i to wzbogaconych pysznymi domowymi powidłami . Słodycz, którą możemy jeść bez wyrzutów sumienia.
wegańskie, bezglutenowe
(ok. 20 sztuk)
- 120 g bezglutenowych płatków owsianych
- 100 g mąki gryczanej
- 3 łyżki mąki z amarantusa (można dać innej mąki bezglutenowej)
- 80 ml płynnego oleju kokosowego
- 100 g brązowego cukru (najlepiej muscovado), można użyć ksylitolu
- 200 g powideł śliwkowych (najlepiej domowych, bez cukru)
- 100 g pokrojonej gorzkiej czekolady
- 50 g pokrojonych orzechów włoskich
- 150 g posiekanych w większą kostkę suszonych moreli (najlepiej ekologicznych, niesiarkowanych)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia)
- szczypta soli
Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
W dużej misce mieszam: olej kokosowy, powidła, brązowy cukier. Następnie dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.
Do drugiej miski wsypuję mąki, sodę i sól. Mieszam.
Suche składniki dodaję do mokrych. Całość łączę w zwartą masę. Na koniec dodaję gorzką czekoladę i orzechy. Mieszam.
Na blachę wykładam papier do pieczenia . Z ciasta robię kulki, układam je na blaszce i spłaszczam, by uzyskać kształt ciastek.
Wstawiam ciasteczka do piekarnika i piekę ok. 20-25 min.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/09/bezglutenowe-ciastka-owsiane-z-powidami.html