ßßß Cookit - przepis na Wegański bezglutenowy chlebek kokosowy bez cukru, słodzony arbuzem

Wegański bezglutenowy chlebek kokosowy bez cukru, słodzony arbuzem

nazwa

Wykonanie

"Misją" moich eksperymentów kulinarnych jest stworzenie zdrowych wegańskich wypieków, najlepiej bezglutenowych i bez dodatku cukru. Nie ukrywam, to trudne zadanie, zwłaszcza gdy chce się zrobić coś, czego nikt jeszcze nie robił, a co najistotniejsze - wynik końcowy był więcej niż zadowalający. W ostatnim czasie w głowie zaświtała mi myśl - skoro arbuz jest taki słodki, dlaczego by nie użyć jego naturalnej słodkości do posłodzenia ciasta. I wiecie co, udało się! Ciasto jest pyszne i słodkie! Co istotne, jedząc go nie czujemy smaku arbuza. Z całego serca polecam!
(keksówka o dł. ok. 21 cm)
- ok 1,3 kg pokrojonego na kawałki arbuza - waga bez skóry i pestek
- 10 daktyli
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 50 ml oleju kokosowego
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
- 70 g mąki ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 70 g mąki kokosowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Arbuza przekładam do dużego garnka, blenduję go na gładką masę. Garnek z musem arbuzowym wkładam na gaz, dodaję daktyle, sól i całość gotuję przez ok 60-90 min. Masa ma się zredukować do ok. 1 szklanki. Na koniec jeszcze raz wszystko blenduję, by daktyle połączyły się z resztą składników.
Uzyskaną masę przekładam do miski i pozostawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.
Formę wysmarowuję olejem kokosowym i posypuję mąką. Przekładam do niej masę na chlebek, posypuje go wiórkami kokosowymi i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (160 st. C jeśli pieczesz w termoobiegu) na ok. 40-50 min. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zaczyna się przypalać, przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej. Uprzedzam, ciasto zbytnio nie urośnie (zrekompensuje to swoim smakiem ;p).
Upieczone ciasto studzę w foremce.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/weganski-bezglutenowy-chlebek-kokosowy.html