Wykonanie
Cukinia należy do warzyw, które nigdy mi się nie nudzi i z chęcią wykorzystuje ją w rozmaitych przepisach. Uważam, że ma ona wielki potencjał, który uwalnia się wraz z naszą wyobraźnią. Z
cukinii można zrobić praktycznie wszystko -
makaron, placuszki, ratatuj, pasztety, ciasta... Pamiętajmy jednak, że czasem najłatwiejsze rozwiązania bywają najpyszniejsze. Przykładem tego jest grillowana
cukinia, soczysta, chrupiąca... A co powieci e, gdy dodam do niej pyszny
bazyliowy sos salsa verde? Skusicie się?
wegańskie, bezglutenowe(3 porcje)- 3
cukinie- 1 łyżka
płatków drożdżowych- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 łyżka
octu winnego- 3 łyżki
oliwy- garść świeżej
bazylii- 5-7 lisków
bazylii tajskiej (można pominąć i dać więcej zwykłej
bazylii)-
sól,
pieprz-
olej do smażenia- do podania: listki świeżej
bazylii tajskiej (bądź zwykłej), podprażone na suchej patelni orzeszki
PiniCukinie myję, przekrawam na pół, lekko
solę,
pieprzę i smażę chwilę na patelni grillowej.Gdy moja
cukinia pokryje się ciemnymi pręgami, zdejmuję ją z patelni i przekładam na blaszkę. Kawałki
cukinii układam skórą ku dołowi, całość lekko
solę,
pieprzę i skrapiam lekko
oliwą. Tak przygotowane
cukinie wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok 20-30 min.Oba rodzaje
bazylii wkładam do moździerza, lekko
solę i ucieram. Utartą
bazylię wkładam do miski, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.Gdy
cukinia będzie miękka, ale jeszcze lekko chrupka, wyjmuję ją z piekarnika i polewam przygotowanym salsa verde. Całość posypuję listkami
bazylii i orzeszkami
Pini.Smacznego!