Wykonanie

Najpierw grillujemy
cukinię,
potem marynujemy ją w
oliwie i ziołach. Coś na przystawkę albo jako dodatek do
mięsa. Z kuchni włoskiej, inspirowanej przepisem Tessy Capponi-Borawskiej, z jednego ze starszych numerów "Kuchni". Użyłam
cukinii żółtej i zielonej, równie dobrze może być jednokolorowa :)Składniki:1 średniej wielkości żółta
cukinia1 mała
cukinia zielona2-3 łyżki posiekanej
bazylii2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku1 łyżka
octu winnegosól,
pieprzoliwa albo dobry
olej np. Kujawski 3 ziarna, z
rozmarynemWykonanie:
Cukinie umyć i pokroić na dość grube plastry. Grillować* z obu stron aż
cukinia zmięknie i będzie ładnie zrumieniona.

Cukinie przełożyć na półmisek/talerz, posolić i popieprzyć.
Zioła połączyć z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem [
ziół jest ok. 1/2 szklanki] i rozsypać na cukiniach. Polać obficie
oliwą, skropić
octem winnym i odstawić w chłodne miejsce do momentu podania - min. godzinę.*nie dodaję już tłuszczu, ale mój grill żeliwny jest zawsze konserwowany
olejem po umyciu.