ßßß Cookit - przepis na Grillowana cukinia w marynacie

Grillowana cukinia w marynacie

nazwa

Wykonanie

Najpierw grillujemy cukinię, potem marynujemy ją w oliwie i ziołach. Coś na przystawkę albo jako dodatek do mięsa. Z kuchni włoskiej, inspirowanej przepisem Tessy Capponi-Borawskiej, z jednego ze starszych numerów "Kuchni". Użyłam cukinii żółtej i zielonej, równie dobrze może być jednokolorowa :)
Składniki:
1 średniej wielkości żółta cukinia
1 mała cukinia zielona
2-3 łyżki posiekanej bazylii
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
oliwa albo dobry olej np. Kujawski 3 ziarna, z rozmarynem
Wykonanie:
Cukinie umyć i pokroić na dość grube plastry. Grillować* z obu stron aż cukinia zmięknie i będzie ładnie zrumieniona.
Cukinie przełożyć na półmisek/talerz, posolić i popieprzyć.
Zioła połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem [ziół jest ok. 1/2 szklanki] i rozsypać na cukiniach. Polać obficie oliwą, skropić octem winnym i odstawić w chłodne miejsce do momentu podania - min. godzinę.
*nie dodaję już tłuszczu, ale mój grill żeliwny jest zawsze konserwowany olejem po umyciu.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/09/grillowana-cukinia-w-marynacie.html