ßßß Cookit - przepis na Pappardelle z cukinii w sosie pomidorowym

Pappardelle z cukinii w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Po powrocie z Włoch, gdzie pod dostatkiem mieliśmy wszelkiego rodzaju makaronów i pierożków, odeszła nam ochota na mączne potrawy. Wciąż słyszę "zrób dziś proszę coś warzywnego". Mówisz-masz :) . Postanowiłam przygotować potrawę w 100 % warzywną, a jednocześnie mającą w sobie coś włoskiego. Efekt końcowy przerósł nawet moje oczekiwania :)
(2 porcje)
- 3 cukinie
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym
- szczypta brązowego cukru
- garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 średniej wielkości szalotki
- ok. 5 pomidorów suszonych w zalewie
- 1 łyżka kaparów
- oliwa
- pieprz, sól
- do podania: świeża bazylia, płatki drożdżowe ("nie-weganie" mogą użyć parmezanu)
Pokrojoną drobno cebulę podsmażam na oliwie. Gdy już się lekko zrumieni, dodaję poszatkowane ząbki czosnku. Podsmażam chwilę, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Cebulę i czosnek zalewam puszką pomidorów. Dodaję szczyptę brązowego cukru, kapary, drobno pokrojone suszone pomidory i świeżą bazylię. Całość solę i pieprzę. Pozostawiam sos na palniku. Ma się zredukować.
W czasie, gdy mój sos pomidorowy się redukuję, przygotowuję cukinie. Cukinie myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski, które następnie przekrawam tak, by uzyskać grubość makaronu pappadelle. Używam tylko części cukinii nie posiadającej pestek. Tak przygotowaną cukinię przekładam do miseczki i lekko solę.
Są dwie wersje podania naszych pappadelle. Pierwsza, na ciepło: Z miseczki z cukinią odlewam sok, wrzucam ją do gorącego, zredukowanego sosu pomidorowego, dokładnie mieszam i chwilę podgrzewam.
Druga wersja jest na zimno: Z miseczki z cukinią odlewam sok, dodaję do niej wystudzony, zredukowany sos pomidorowy. Całość dokładnie mieszam (ja preferuję tą drugą wersję).
W obu wersjach przekładam "cukiniowe pappadelle" na talerz. Dodaję kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, posypuję nieaktywnymi płatkami drożdżowymi i ozdabiam kilkoma listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/pappadelle-z-cukinii-w-sosie-pomidorowym.html