Wykonanie
Obiad w 15 min, którym zauroczysz ukochaną osobę, nakarmisz wygłodniałe dziecko (Mamo! Jestem głodny!), a nawet zaskoczysz teściową, która wpadło z niezapowiedzianą wizytą.Możliwe?Oczywiście!
(2 średnie porcje)- 200 g
makaronu penne*- 1 puszka (400 g)
pomidorów bez skórek w
sosie pomidorowym- szczypta
brązowego cukru- garść świeżej
bazylii- 2 ząbki
czosnku- 2 średniej wielkości
szalotki- 1 łyżka
kaparów-
oliwa-
pieprz,
sól- do podania: świeża
bazylia,
płatki drożdżowe (weganom zastępują
parmezan)Pokrojoną drobno
cebulę podsmażam na
oliwie. Gdy już się lekko zrumieni, dodaję poszatkowane ząbki
czosnku. Podsmażam chwilę, uważając, by
czosnek się nie przypalił.
Cebulę i
czosnek zalewam puszką
pomidorów. Dodaję szczyptę
brązowego cukru, świeżą
bazylię,
solę,
pieprzę. Pozostawiam sos na palniku. Ma się zredukować.W czasie, gdy sos się redukuje w osolonej wodzie gotuję
makaron (czas gotowanie jest zależny od
makaronu, który kupiliśmy, zazwyczaj aby ugotować
makaron al dente potrzeba nam 10-11 min.).Gdy sos się zredukuje, zdejmuję go z palnika. Dodaję
kapary. W razie potrzeby
solę i
pieprzę do smaku.Ugotowany i odcedzony
makaron wrzucam do sosu. Dokładnie mieszam. Danie podaję w talerzach do
makaronu, ozdobione listkami świeżej
bazylii, oprószone
płatkami drożdżowymi ("nie-weganie" mogą posypać
makaron startym
parmezanem).Prawda, że to proste? :)Smacznego!*Pamiętaj, że bardzo istotna jest jakość
makaronu, jakiego użyjesz do swojego dania! Jeśli użyjesz produktu najtańszego, nie oczekuj, że twoje danie będzie wyśmienite, a
makaron al dente.