ßßß Cookit - przepis na Pikantne nachos

Pikantne nachos

nazwa

Wykonanie

Co powiecie dziś na nową wersję nachos? Tym razem w wersji bezglutenowej. Idealne na sobotnią telewizyjno-kanapową przegryzkę :) Ja osobiście uwielbiam je w połączeniu z guacamole .
Bezglutenowe wegańskie
(1 blaszka)
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżka oliwy
- 80 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili (jeśli chcecie uzyskać bardzie pikantną wersję użyjcie więcej)
Mąkę wrzucam do miski. Dodaję sól i przyprawy. Dokładnie mieszam.
W rondelku zagotowuję wodę z oliwą.
Wlewam gorącą wodę do mąki i dokładnie mieszam. Gdy już składniki się lekko połączą i ciasto nie parzy dłoni, zagniatam je ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiam na ok. 10 min.
Ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowuję. Wykrawam trójkąty, które wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/06/bezglutenowe-pikantne-nachos.html