ßßß Cookit - przepis na Gzik wegański

Gzik wegański

nazwa

Wykonanie

- Gzik wegański ?! - mówi on - Niemożliwe... Wątpię, czy ci się uda.
Chwila namysłu.
- Dobra kobieto. Zrób, ale mało. Tak eksperymentalnie.
Zrobiła. Jadł aż mu się uszy trzęsły.
Ach... Kuchnia wegańska jest magiczna. Tam nie ma rzeczy niemożliwych!
Gzik wegański
( 2 porcje)
- 1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców, następnie wypłukanych i odsączonych z wody
- sok z 1/2 cytryny (warto wlać na początku trochę mniej, spróbować i ewentualnie dodać resztę)
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (jeśli nie macie, możecie pominąć)
- ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- ok. 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- do podania: młode ziemniaki, gałązki koperku, olej rzepakowy (można zastąpić np. lnianym)
Wszystko oprócz szczypiorku i koperku wrzucam do miski i blenduję na gładką masę.
Następnie dodaję zielone składniki i dokładnie mieszam. Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku.
Gzik podaję z młodymi ziemniakami, ugotowanymi bądź upieczonymi w mundurkach (ja najpierw je podgotowuję, a następnie wrzucam na ok. 15 min. do piekarnika). Całość polewam dobrej jakości olejem rzepakowym i posypuję świeżym koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/05/gzik-weganski.html