Wykonanie
Sezon na
dynię trwa w najlepsze. Z dyni nie robi się tylko rewelacyjnej zupy, można z niej stworzyć naprawdę wiele wspaniałych potraw, a w tym... desery. Moja receptura na ciasto
dyniowe pochodzi wprost z kuchni Lidla. I tu z tego miejsca chcę z całych sił pochwalić ich wspaniałe przepisy - ani razu się nie zawiodłam :-) Ciasto ,,pajęczynka" to strrrraszna propozycja na zabawny wypiek na zbliżające się halloween.A tak swoją
drogą, mój A. ma jeszcze wiele nieodkrytych talentów :*Składniki:ciasto:250 g
mąki3
jajka150 g
cukru trzcinowego3 łyżeczki
cukru waniliowego20 g
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy do piernika z tego przepisu110 g roztopionego
masła300 g puree z dyni100 g startej
marchewkiganache:100 g
białej czekolady50 ml
śmietanki 36%150 g
serka homogenizowanego waniliowegodo ozdoby:100 g
czekolady deserowej55 g
miodumleczna i
deserowa czekolada1.
Jajka ubijamy z
cukrem trzcinowym i
cukrem waniliowym na puszystą masę, wlewamy roztopione, ale przestudzone
masło, wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy puree z dyni i startą na dużych oczkach
marchewkę. Składniki na ciasto dokładnie łączymy ze sobą za pomocą szpatułki.2. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy 35 minut w 170*C, a następnie dokładnie studzimy (gdy osiągnie temp. pokojową wkładamy je do lodówki).3.
Śmietankę zagotowujemy i wlewamy do niej roztopioną
czekoladę, a na końcu dodajemy
serek homogenizowany. Całość dokładnie łączymy ze sobą. Gdy przestygnie, wylewamy ją na zimne ciasto.4. Roztopioną
czekoladą rysujemy
ślimaka, a następnie wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zaczynając od środka rozciągamy polewy tworząc pajęczynkę.5. Roztopioną
czekoladę i
miód bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, wylewamy na folię spożywczą i studzimy. Po pewnym czasie z
czekolady zrobi się plastyczna masa, przypominająca plastelinę. Z masy lepimy pajączki (ich oczy robimy z roztopionej
białej czekolady).SMACZNEGO :-)