Wykonanie
Podczas wizyty w jednym z dyskontów spożywczych spostrzegłyśmy ulotkę z przepisami. Wzięłyśmy ją do ręki i zaczęłyśmy przeglądać. Znalazłyśmy w niej fantastycznie przyozdobione ciasto
marchewkowo-
dyniowy. Wygląd istna rewelacja :) aż nam dech zaparło. Bardzo szybko, w sposób jednogłośny doszłyśmy do wniosku, że po prostu musimy je zrobić. Efekty, bardzo wyśmienite prezentujemy poniżej, a przepis oryginalny znajdziecie tutaj.
Składniki:Ciasto:
250g
mąki150g
cukru trzcinowego1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka110g roztopionego
masła100g
marchewki startej na grubych oczkach300g miąższu z dyni ( by uzyskać taką ilość miąższu z dyni należy kupić
dynie o wadze około 600g)Polewa:100g
białej czekolady150g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym50ml
śmietanki 30%6 kostek ciemnej
czekoladyDekoracja:100g
czekolady gorzkiej55ml
mioduNieco białej i ciemnej
czekoladyPrzygotowanie ciasta zaczynamy od dyni. Obieramy ją, kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut. Następnie studzimy i miksujemy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie
jajka wraz z
cukrem trzcinowym i
waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione
masło ciągle ubijając ciasto. Dodajemy
mąkę,
przyprawę do piernika i
proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy ręcznie. Delikatnie dodajemy puree z dyni oraz
marchewkę ciągle mieszajac. Malutką tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 185 stopni. Oryginalnie w przepisie jest napisane by piec około 30-35 minut. Jednak my piekłyśmy 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W czasie pieczenia ciasta warto przygotować polewę i
czekoladę plastyczną, gdyż obie te rzeczy muszą ostygnąć.Polewa :
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej często mieszając.
Śmietankę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub garnuszku.
Czekoladę łączymy ze
śmietanką i stopniowo po łyżce dodajemy
serek homogenizowany. Mieszamy intensywnie wszystkie składniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciemną
czekoladę również rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia.Dekoracja : Rozpuszczamy ciemną
czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej.
Miód podgrzewamy i mieszamy z
czekoladą. Powstałą masę wylewamy na folie spożywczą i zawijamy. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę czasu.Zimne ciasto wykładamy na raszkę od piekarnika, pod którą układamy blachę. Ścinamy górę ciasta tak by było równe i obracamy całość do góry nogami. Chłodną białą polewę wylewamy na ciasto dokładnie rozsmarowując i wygładzając nożem. Ciemną
czekoladę przekładamy do rożka lub do specjalnego urządzenia do ozdoby ciasta. Wybieramy wówczas jak najcieńszą końcówkę. Z ciemnej
czekolady robimy spirale zaczynając od środka ciasta, powiększając kręgi aż do jego brzegu. Następnie przy pomocy patyczka od środka pociągamy kreski do brzegu. Wówczas powstanie nam śliczna pajęczynka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Z masy czekoladowej* formujemy pająki: robimy dwie kulki, mniejszą i większą. Mniejszą jako głowa układamy na większej. Następnie formujemy nóżki i przyczepiamy do większej kulki. Robimy włosy przy pomocy metalowego sitka. Powstałe włosy nożem przekładamy na głowę i korpus. Za pomocą odrobiny
białej czekolady robimy oczy, a ciemną
czekoladą źrenice. Wykałaczką robimy uśmiech. Tak przygotowane pająki układamy na ochłodzonym cieście.*Jeśli masa nie chce się odpowiednio formować warto ją na kilka chwil umieścić w lodówce. Samo formowanie tez powinno przebiegać sprawnie bo
czekolada ogrzewa się od dłoni i nie chce się formować.