Wykonanie
Witam, wiem że hallowyn już było, ale trzeba coś zrobić z pozostałością dyni, więc postanowiłam zrobić ciasto.Składniki:250 g
mąki150 g
cukru trzcinowego( ja użyłam zwykłego
cukru)1 opakowanie
cukru wanilinowego1 łyżeczka
przyprawy do piernika20 g
proszku do pieczenia3
jajka110 g roztopionego
masła300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni100 g obranej i startej
marchewkiDynię obieramy, wyjmujemy pestki, kroimy i wstawiamy do garnka z gorącą
wodą. Gotujemy około 10 minut (aż
dynia będzie miękka). Studzimy i miksujemy.Ciasto:
Jajka z
cukrem trzcinowym( lub zwykłym) i wanilinowym ubijamy na puszystą pianę.Dodajemy roztopione
masło i miksujemy.Dodajemy przesianą
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
przyprawą do piernika.Wszystkie składniki razem mieszamy.Następnie dodajemy przygotowane purée z dyni i startą
marchewkę, mieszamy.Ciasto umieszczamy w foremce (średnica około 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem) lub 185°C (bez termoobiegu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na godzinę do lodówki.Składniki na polewę:50 ml
śmietanki 30%100 g
białej czekolady150 g
serka homogenizowanejPrzygotowanie:
Śmietankę zagotowujemy w małym rondelku, wrzucamy kawałki
białej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia
czekolady i zdejmujemy z ognia. Stopniowo dodajemy
serek homogenizowany.Składniki na dekoracje:100 g
czekolady deserowej55 g
miodu (podgrzanego)niewielka ilość białej i
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Rozpuszczamy tabliczkę
gorzkiej czekolady najlepiej na parze. Podgrzewamy
miód i dodajemy do
czekolady, mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na folię spożywczą i tworzymy z niej prostokąt, który szczelnie zawijamy w folię.Odkładamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.Gdy wystygnie, z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach pająki.Wyrównujemy górną warstwę ciasta. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem. Rozpuszczamy białą i
deserową czekoladę w osobnych miseczkach.Z papieru do pieczenia przygotowujemy dwa rożki (jeden do
czekolady białej, drugi do deserowej).Z
czekolady deserowej za pomocą rożka tworzymy pajęczynkę na cieście (z
polewy czekoladowej tworzymy na cieście spiralę i przeciągamy od środka do brzega wykałaczką), a z
czekolady białej – oczy pająka.Na ciasto nakładamy gotową dekorację -
czekoladowego pająka.Ja niestety nie mam zdolności artystycznych, więc postanowiłam nie robić tych okropnych pająków. Zamiast robić polewę z
gorzkiej czekolady użyłam gotowej i efektem tego jest rozmazana pajęczynka.Moje ciasto wyszło trochę mokre więc nie przejmujcie się, jeśli wasze też takie będzie:)