Wykonanie

W dzisiejszym
poście pokażę Wam, jak z kilku składników można zrobić niesamowicie aromatyczny i dobry obiad. Od zawsze byłam miłośniczką
sosów grzybowych (ale koniecznie bez
śmietany!) i bardzo często je przyrządzam do różnych dań. W tym roku jeszcze nie było mi dane znaleźć żadnego
grzyba, ale mam nadzieję, że już lada dzień się to zmieni :-) Tak mi się marzy
tarta z
kurek...Składniki:10 plastrów
schabu1 szkl suszonych podgrzybków2 łyżki
ostrego ciemnego
sosu sojowego1 łyżka
mąki ziemniaczanejok 2 szkl zimnej
wodysól i
pieprz1.
Schab oprószamy
solą i
pieprzem z każdej strony, a następnie smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu ok 2 minut z każdej strony.
Mięso powinno się mocno zarumienić.2.
Grzyby zalewamy
wodą dzień wcześniej, aby napęczniały. Podsmażone plastry
schabu układamy w wysokim rondlu i zalewamy
wodą z
grzybami (odkładamy ok 3 łyżek
wody).
Mięso gotujemy ok 30 minut bez przykrycia. Gdy sos się zredukuje o połowę, dodajemy pozostawione wcześniej 3 łyżki
wody wymieszane z
mąką i
sos sojowy. Całość jeszcze chwilę trzymamy na niewielkim ogniu.3. Danie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Tak przyrządzone
mięso najlepiej smakuje z
kaszą gryczaną i surówką z
kapusty lub z
ogórkiem kiszonym.SMACZNEGO :-)
