Wykonanie

Pyszne kruche ciasto z kremem
mascarpone, świeżymi
owocami i
galaretką to moja propozycja na pyszny letni deser. Krem z
mascarpone i skondensowanego
mleka smakuje tak wybornie, że aż brak mi słów, żeby opisać jego smak, a wszystkie warstwy razem tworzą bardzo aromatyczną i niebiańską całość.
Poziomki do tarty udało mi się nazbierać w pobliskim lesie, chociaż w tym roku niestety było ich bardzo mało. Więcej od poziomek nazbierałam chyba leśnych zwierzątek... :-) Cała z robali, ale szczęśliwa uzbierałam pół garnuszka tych małych słodkich
owoców :-)Składniki:ciasto na tartę:375g
mąki pszennej225g zimnego
masła1,5 łyżeczki
cukru2
jajkakrem:250 g
serka mascarpone250 g słodzonego
mleka skondensowanego2
jajka LPonadto:
truskawki i
poziomki (mogą być również inne ulubione, np.
brzoskwinie,
maliny itp)1
galaretka truskawkowa1.
Mąkę razem z
cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę
masło i wybite dwa
jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm).2. Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy
grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut.3.
Serek mascarpone i
mleko skondensowane ubijamy, wbijamy dwa
jajka i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na upieczony spód do tarty i zapiekamy ok 15 - 20 minut w 170*C. Krem z wierzchu zbrązowieje i stanie się zwarty.4. Na jeszcze gorący krem wykładamy
owoce i lekko je dociskamy. Przestudzoną tartę wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.5.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance
wody. Tężejącą wylewamy na
owoce. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu.SMACZNEGO :-)


