Wykonanie
Delikatna zupa koperkowa z bukietem warzyw przypomniała mi o nadchodzącej
wiośnie. Czasami nie mając czasu na gotowanie lubię zrobić coś na szybko - nie jestem zwolenniczką kupowania gotowych potraw. Ta zupa właśnie należy do takich obiadowych ,,szybkich strzałów". Bez
mięsnego wywaru, z warzywami podsmażonymi na masełku...po prostu poezja :-)Składniki:2l
wody200ml słodkiej
śmietanki 30%2
marchewki1
pietruszka3 małe
ziemniakikawałek białej rzodkwi2 pęczki
koperku2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól i
pieprz1.
Marchewkę,
pietruszkę i
ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni roztapiamy
masło i dodajemy pokrojone warzywa razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Cały czas mieszając podsmażamy ok 10 minut.2. Do dużego rondla wlewamy
wodę, dodajemy warzywa i trzymamy na ogniu do momentu zagotowania. Na tym etapie palnik pod garnkiem już wyłączamy.
Rzodkiew obieramy, kroimy w taką samą kostkę, jak kroiliśmy pozostałe warzywa i dorzucamy do zupy.3. Do zupy dolewamy
śmietankę i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dopiero przed samym podaniem dodajemy drobno pokrojony
koperek. Jeżeli zrobicie to wcześniej, nabierze on brzydkiej, brązowej barwy.SMACZNEGO :-)