Wykonanie
Zazwyczaj, gdy piekłam tort robiłam go tradycyjnie na
białym klasycznym lub
kakaowym biszkopcie. Tym razem mając znacznie więcej czasu niż zwykle zatopiłam się w internecie w poszukiwaniu przepisu na tort makowy. Najbardziej zainspirował mnie przepis na wykwintny tort makowy z bloga http://www.poezja-smaku.pl/ . Korzystając z tej receptury upiekłam jedynie
biszkopty, ponieważ przepis na krem, który moim zdaniem idealnie pasuje do tego typu wypieków miałam w książce z przepisami mojej mamy. Torcik wyszedł idealny, a goście byli szczególnie nim zachwyceni.Składniki:
biszkopt makowy:10
jajek40 dag sparzonego i zmielonego 3 krotnie
maku1 szklanka
cukru2 łyżeczki
wanilii3 łyżeczki
cukru waniliowego4 łyżki
bułki tartej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 czubate łyżki
mąki pszennejbiszkopt orzechowy:6
jajek5 łyżek drobno posiekanych
orzechów włoskich5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem
kawowo -
czekoladowy:1 opakowanie
palmy (z murzynkiem)2 kostki
masła (co najmniej 80% tłuszczu!)1
żółtko2 łyżki gorzkiego
kakao3 łyżki
kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
spirytusu2 łyżki wrzątku (!)poncz:1/4 szklanki
rumu1/4 szklanki
spirytusureszta
herbaty z cytryną i cukrempolewa czekoladowa:400 g
cukru150 g gorzkiego
kakao250 g
śmietanki 30%250 g
wody15 g
żelatyny1. Przygotowanie
biszkoptu makowego: Piekarnik nagrzewamy do 160*C.
Białka oddzielamy od
żółtek. W dużej misce ubijamy sparzony
mak z
cukrem,
cukrem waniliowym i z
żółtkami (dodajemy je stopniowo, po 1). Następnie dodajemy resztę składników, a na sam koniec ubitą na sztywno (ze szczyptą
soli) pianę z
białek. Całość delikatnie ze sobą łączymy i wylewamy na wysmarowaną
masłem i wyłożoną papierem (jedynie na spodzie) tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy ok 40 minut.
2. Przygotowanie
biszkoptu orzechowego: Ubijamy na sztywno pianę z
białek, następnie dodajemy stopniowo
cukier,
żółtka i przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy drobno posiekane
orzechy włoskie.
Biszkopt pieczemy ok 30 minut w 160*C.
3. Przygotowanie kremu:
Margaryna i
masło muszą być w temperaturze pokojowej. Tłuszcze ucieramy ze sobą na puszystą masę, dodajemy
cukier puder,
kakao i
żółtko.
Kawę rozpuszczamy w możliwie najmniejszej ilości
wody (ok 2 łyżki
wody) i studzimy. Do masy dodajemy
kawę, stopniowo
spirytus i na sam koniec 2 łyżki wrzątku. Masa powinna być lekka i pulchna.4.
Biszkopt makowy przekrawamy na 3 części, a
orzechowy na dwie. Składniki na poncz łączymy ze sobą (
alkohol można zastąpić np.
sokiem z ananasa). Tort przekładamy w kolejności: spód makowy - krem - blat
orzechowy - krem - blat makowy - krem - blat
orzechowy - krem - blat makowy. Musimy pamiętać o tym, aby każdą warstwę delikatnie dociskać do poprzedniej.
5. Do rondla wsypujemy
cukier,
kakao, wlewamy
śmietankę,
wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy lekko przestygnie dodajemy namoczoną w 3 łyżkach
wody i rozpuszczoną
żelatynę. Polewę studzimy i gdy już będzie znacznie gęstsza pokrywamy nią tort. Dekorujemy wg uznania.