Wykonanie

Przed wyprawą na majówkę warto zaopatrzyć się w pożywne przekąski, szczególnie jeżeli macie w planach wędrówki górskie. Owsianka jest bogata w minerały, witaminy, błonnik i bardzo cenne kwasy tłuszczowe, dlatego szczególnie się ją poleca sportowcom i osobom na diecie.Z dodatkiem
bakalii jest jeszcze większą (a przede wszystkim smaczniejszą) bombą witaminową.Składniki:2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1 kostka
masła2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
solipo 1/2 szklanki
bakalii:
orzechów włoskich,
rodzynek,
daktyli,
moreli, suszonych
bananów.1.
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
płatki owsiane i
proszek do pieczenia łączymy ze sobą.2.
Morele,
daktyle i
orzechy kroimy na mniejsze kawałki i razem z
rodzynkami i
bananami dodajemy do suchych składników.

3.
Masło roztapiamy i studzimy. Chłodne łączymy z resztą składników, wbijamy
jajka i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy mikserem. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy lepimy kulki wielkości
orzecha, delikatnie rozpłaszczamy i pieczemy ok 20 minut w 190*C.


