Wykonanie
Blondies, czyli nieco jaśniejszy odpowiednik brownies. To ciasto jest proste, pyszne i porcja tego ciasto jest naprawdę niewielka(to dla tych, co boją się przytyć).
Orzechy,
daktyle i ciągnąca się wewnątrz karmelowa masa z
cukru muscovado to naprawdę warta spróbowania mieszanka. Ja tym
ciastem się zachwycałam. Przepis na to blondies pochodzie z książki Tamasin Day-Lewis "Tamasin's kitchen classics". Polecam.

55 g
masła200 g
cukru light muscovado1
jajko(dałam dwa bo się pomyliłam)100 g
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
solilaska wanilii(dałam
cukier waniliowy)55 g wypestkowanych
daktyli55 g
orzechów włoskichPiekarnik nastawić na temp.180 st C Rozpuścić
masło w rondelku, dodać
cukier muscovado. Wymieszać i ciągle podgrzewać do momentu aż
cukier się rozpuści.Zdjąć z ognia, dodać
jajko, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
wanilię. Wymieszać. Pokroić
daktyle w spore kawałki, połamać
orzechy o dodać do mikstury.Formką kwadratową 18 cm lub małą keksówkę wyłożyć papierem. Wylać miksturę. Piec około 25 minut.