Wykonanie

Bardzo smaczne, delikatne i chrupiące gofry. W całości upieczone z
mąki orkiszowej. Przepis bardzo podstawowy, ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy. Smaczne z samym
cukrem pudrem i każdym innym dodatkiem - polewą
owocową, nuetellą,
dżemem, czy
bitą śmietaną. Sposób przygotowania ma również duże znaczenie. Te przygotowane są z miękkiego, utartego na puch
masła i dopiero
potem została wmieszana reszta składników.

Składniki na 12 sztuk:125 g
masła25 g
cukru1 łyżka domowego
cukru waniliowego3
jajka1
laska wanilii250 g
mąki orkiszowej 6301 łyżeczka
proszku do pieczenia250 ml
mlekaWykonanie:
masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Mieszając dodawać po 1
jajku.
Laskę wanilii przeciąc wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka - dodać do masy. Wmieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, na końcu dodawać porcjami
mleko. Ciasto powinno być gęstepo 2 - 3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczną gofrownicę. Piec wg wskazań instrukcji ( u mnie 2 , 5 minuty) na złoty kolorpo upieczeniu odkładać gofry na kratkę kuchenną do ostudzeniaŻYCZĘ SMACZNEGO !