Wykonanie
Bardzo lubię serniki, chociaż z tymi na zimno to różnie u mnie bywa :) Jeden przypadnie mi do gustu, a inny nie, dlatego długo się zastanawiam, zanim jakiś zrobię. Ten od razu przyciągnął moją uwagę, a w szczególności jego warstwa brzoskwiniowa. Sernik jest pracochłonny, ale warty poświęconego mu czasu.Składniki:1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)300 g nutelli400 g
śmietanki kremówki (2 małe
kubki)500 g
sera białego (np.
serek naturalny President, mogą być też
serki Danio)3 łyżki
cukru pudru2 czubate łyżki
żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej
wodypuszka
brzoskwiń2
galaretki o smaku
brzoskwiniowym1. Sucharki miksujemy w robocie. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.2.
Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy
cukier puder. Dodajemy
ser, a na końcu rozpuszczoną
żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.3.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie
wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2
galaretki w 500 ml
wody) i łączymy ze zmiksowanymi
brzoskwiniami. Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę
śmietankową. Przed podaniem wkładamy na ok 2-3 godziny do lodówki.