Jedna z moich ulubionych przekąsek. Placuszki są bardzo lekkie, ale dają uczucie sytości na naprawdę długi czas. Można je pojadać między posiłkami, przed, po... kiedy tylko złapie nas ochota na coś ,,słodkiego".Składniki na ok 20 placuszków:1 szklanka płatków owsianych1 szklanka wody1/2 szklanki mleka odtłuszczonego1 łyżeczka cukru waniliowegogarść żurawiny1 banan2 łyżeczki ziaren słonecznikaszczypta cynamonu i kardamonu1 jajko1. Płatki zalewamy gorącą wodą i gorącym mlekiem. Czekamy, aż wchłoną cały płyn (ok 20 minut). Banana obieramy i miażdżymy na papkę i dodajemy do płatków razem z żurawiną, słonecznikiem i przyprawami. Na samym końcu dajemy jajko i dokładnie wszystko razem mieszamy.2. Smażymy na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu z każdej strony ok 3 minutki (placuszek musi łatwo odchodzić, jak się nie odkleja od patelni to znaczy, że musi jeszcze się przysmażyć).