Przepisy z rabarbarem nadal w natarciu. Oprócz tego pojawi się na pewno jeszcze jeden - na pyszny kompot z rabarbaru i truskawek. Ale o tym kiedy indziej ;)Lubię kwaśne smaki, gdy jest gorąco. Rabarbar moim zdaniem idealnie się nadaje na ciepłe, wiosenne dni. Dla mnie widok długich łodyg na straganach na przydomowym bazarku oznacza wiosnę i wywołuje uśmiech :)Składniki (na blachę 30x24 cm)3 jajka1/2 szklanki cukru100 ml oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 szklanki mąki pszennej100 ml jogurtu (ja użyłam o smaku truskawkowym)ok 500 g owoców - rabarbaru i truskawekRabarbar pokroić w kawałki, truskawki odszypułkować i odstawić.W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.Jajka dokładnie ubić z cukrem pudrem na biały kogel-mogel - gdy ten będzie zrobiony dolewać cienką strużką olej, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodawać naprzemiennie mąkę z jogurtem do całkowitego połączenia się składników.Otrzymaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć przygotowanymi wcześniej owocami i piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.Podawać posypane cukrem pudrem.Smacznego :)