Wykonanie
Gdy pojawiają się
truskawki mogę je jeść na okrągło, na śniadanie, na obiad i na kolację. Obojętnie w jakiej postaci, upieczone, w formie
dżemu, zwykłe, prosto z
pola. Dzisiaj proponuję błyskawiczne w przygotowaniu Placek z
truskawkami i kruszonką. Kruszonkę można zrobić tradycyjną, lub owsianą, jak w tym przepisie na
otrębowe ciasto
jogurtowe . Zależy od upodobań, ja tym razem zrobiłam tradycyjną i taką Wam podaję. Ostatnio jestem uboga w wolny czas, praca, praca, dzieci, dom, dlatego takie błyskawiczne ciasta są dla mnie wybawieniem, a nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego ciasta, oraz sezonu na
truskawki bez pieczenia ciast
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowejSkładniki:– 2 szkl
mąki;– 1/3 szkl
cukru;– łyżeczka
cukru wanilinowego;– 3
jaja;– 1 szkl
jogurtu;– pół szkl
oleju;– łyżeczka
proszku do pieczenia;– pół łyżeczki
sody;–
truskawki i
rabarbar pokrojone;Kruszonka:-75 g
masła;– 100 g
mąki pszennej;– 1/4 szklanki
cukru pudru;WykonanieDo miski wsypać
mąkę,
cukry,
proszek do pieczenia i
sodę. Wymieszać wszystko.Dodać
jogurt,
olej,
jaja, mieszać tylko do połączenia składników.Wylewamy do natłuszczonej i wysypanej
bułką blaszki (28x25cm).Na wierzchu układamy
truskawki i
rabarbar, posypujemy kruszonkąPieczemy ok 40 min w 180st. Ja w trakcie pieczenia przykryłam folią, żeby góra za bardzo się nie spiekła.Smacznego[cookd]