Wykonanie
Czy u Was w domach też był taki przesąd, że jak się do
biszkoptu mąki nie wmiesza ręcznie do tego mieszając go cały czas w jedną stronę to
biszkopt opadnie i będzie w nim piękny zakalec? U mnie tak było. Ale wiecie co? To nieprawda :)A wykorzystując ostatnie w tym sezonie
wiśnie powstał niski
biszkopt z
wiśniami.
Składniki:4 duże
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok. 400 g
wiśni - mogą być również inne
owoceJajka ubić dosypując po trochu
cukru aby uzyskać kogel
mogel. Dodać
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia, a na końcu
mąkę.Blachę natrzeć
masłem i wysypać
bułką tartą.Ciasto wylać na blaszkę - ja użyłam do upieczenia tego ciasta niskiej blaszki, takiej, jaka jest zazwyczaj dołączana do piekarnika przy zakupie. Piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka - proszę kontrolować, bo ze względu na to, ze ciasto jest niskie, będzie się piekło szybkiej niż wylane do wyższej blachy.Smacznego :)