Wykonanie
Ucierane, błyskawiczne do przygotowania ciasto. Ucierany klasyk, który zawszę sie udaje. Smaczne ze wszystkimi
owocami lata, ale z
wiśniami chyba najlepsze. Super zdrowe, kwaskowate
wiśnie - surowe, nie mają za wielu wielbicieli, ale już przetworzone uwielbiają chyba wszyscy. Super proste ciasto, idealne na letni podwieczorek. Piecze się 30 minut. Jeśli poszukujesz bardziej wykwintnego ciasta z
wiśniami, zapraszam na wyjątkowo aromatyczne z
amaratto, przepis tutaj.
Składniki:2 szklanki
mąki3/4-1 szklanka
ksylitolu lub
cukru4
jajka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła1
cukier waniliowy500 - 600 g
wiśniWykonanie:
masło roztopić w rondelku, ostudzićwydrylować
wiśniejajka z
ksylitolem ubić na pulchny, biały kogel-
mogel. Pod koniec ubijania dodać
cukier waniliowydo ubitych
jajek dodać w 4-ch porcjach
mąkę z roztopionym
masłem już na zmniejszonych obrotach mikseraciasto wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Równomiernie rozłożyć
wiśniepiec w 200`C 30 minutprzed podaniem posypać
cukrem pudremŻYCZĘ SMACZNEGO !