Wykonanie
I znowu danie, które przygotujemy szybko i bez kłopotu. Użyłam pełnoziarnistego
makaronu żytniego - bardzo smaczny, polecam, i smażonych
pomidorów z puszki. Spotkałam je pierwszy raz i bardzo chciałam sprawdzić jak smakują. Są dobre .W potrawach takich jak ta sprawdzą się na pewno świetnie. Oczywiście
pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi, dojrzałymi
pomidorami. Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby
pomidory straciły swoją surowość. W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście
botwinki -
młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny chłodnik .inspiracją był ten przepis
składniki150 g
makaronu pełnoziarnistego1 łyżka
oliwy z oliwekok 200 g botwina - łodyżki i liścieszczypta
soli1/2 łyżeczki
płatków chili - opcjonalnie2 - 3 ząbki
czosnku400 g - puszka krojonych
pomidorów - użyłam smażonych w puszce
natka pietruszki i liście
bazylii - opcjonalnie
parmezan, do podaniaprzygotowanieUgotować
makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy
makaron odcedzić,Odlać i zachować 1/2 szklanki
wody z gotowania
makaronu, odstawić
makaron na bok. W garnku w którym gotowaliśmy
makaron lub w dużej głębokiej patelni rozgrzać
oliwę na średnim ogniu.Dodać pokrojone drobno łodyżki
botwinki, posolić.Podsmażać przez 5-7 minut, aż łodyżki zaczynają mięknąć.Dodać liście
botwinki, trochę pokrojone i odstawiony płyn z gotowania
makaronu.Przykryć i gotować na małym ogniu aż liście zwiędną - około 2-3 minut.Dodać
płatki chili,
czosnek,
pomidory . Gotować przez 5 minut aż sos się ogrzeje, lub trochę dłużej jeżeli chcemy nieco sos odparować.Wrzucić
makaron do sosu, jeszcze chwilę podgrzać aby
makaron był gorący. Podawać ze świeżą
pietruszką,
bazylią i
parmezanem. Smacznego!