Wykonanie
Ten koktajl to efekt mojej bytności na warsztatach wegańskich. Zaczęło się właśnie od podobnego, zielonego koktajlu. Okazało się że
szpinak nie tylko
daje koktajlom piękny kolor, ale jest też, w takiej formie, bardzo smaczny. I zapewne też zdrowy. Polecam na początek dnia!
składnikiok 100 g
świeżego szpinaku baby100 g
banana ( lub cały)1 średnia
pomarańczasok z cytryny do smaku200- 250 ml
wody niegazowanejprzygotowanie
Szpinak opłukać,
pomarańczę obrać, pokroić w kawałki i usunąć pestki. Jeżeli używamy ręcznego blendera, tak jak ja, warto
szpinak pokroić na drobne kawałki.
Szpinak wkładamy do pojemnika, dodajemy nieco
wody i blendujemy. Dokładamy kawałki
banana,
pomarańczy, resztę
wody i przecieramy na gładki koktajl. Doprawić
sokiem z cytryny. Smacznego!