Wykonanie
Kłamstwo. Lubię
sałatę. Ale bądźmy szczerzy, nie zawsze udaje mi się wcisnąć piękną, ogromną, kolorową
sałatkę pomiędzy posiłkami bądź do obiadu. Ostatnio staram się jeść coraz zdrowiej i łapać za
warzywa i owoce kiedy tylko
mogę, a dodanie takiego smoothie
między posiłkami jest szybkie, proste, zawiera sporo
zieleniny, witaminy C, zabija małego głoda i pomaga walczyć z falą przeziębień.Składniki na porcję dla 1 osoby.►
banan [ 60 g / p ó ł śre dniej sztuki ]►
pomarańcza [ 100 g/ pół średniej sztuki]►
sok z cytryn [1/2 łyżk i ]►
świeży szpinak [spora garść]►
woda [1/2 lub cała szklanka]
Owoce obrać i razem ze
szpinakiem,
sokiem z cytryny i
wodą wrzucić do blendera.Najlepiej wrzucić
świeży szpinak na sam spód, żeby miał szansę dobrze się zblendować.Liście
szpinaku porządnie wymyć przed dodaniem do smoothie.Ilość
soku z cytryny będzie zależeć od preferencji
smakowych i od słodkości dodanych
owoców - czasem
pomarańcze są bardziej słodkie, czasem bardziej kwaskowate,
banan im bardziej dojrzały tym słodszy. Czasem, gdy
owoce dają dużo
słodyczy dodaję więcej niż 2 łyżki
soku z cytryny.
Pomarańczę dodaję w kawałku zamiast wyciskać z niej sok bo zależy mi na większej ilości błonnika, który jest w skórce i miąższu.Ilość
wody zależy od pożądanej konsystencji - ja wolę gęsty, treściwy koktajl, więc dodaję jej mniej, jeśli ktoś woli formę rzadszego soku, można dodać więcej.