Wykonanie
Był już na blogu przepis na krem
cytrynowy, dzisiaj podobny, ale
pomarańczowy. Tym razem robiłam go ze
śmietany 36% i krem był bardziej gęsty niż poprzedni. Dodałam też łyżeczkę
wody pomarańczowej, której nie ma w przepisie, a która bardzo przyjemnie wzmacnia zapach
pomarańczy. Krem lekki i bardzo smaczny.przepis Raymond Blanc
składniki500 ml
śmietana kremówka (min 35%)125 g
cukru pudru2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczy120 ml soku z czerwonej
pomarańczyparę kropli
wody pomarańczowej ( to mój dodatek)przygotowanieAby zrobić krem ( Posset) należy połączyć
śmietanę,
cukier i
skórkę pomarańczową w rondelku. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, skręcić ogień na najmniejszy i nadal gotować przez 5 minut.Zdjąć z ognia i wlać, mieszając, sok z czerwonej
pomarańczy +
wodę pomarańczową. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozlać do czterech naczynek deserowych. Schłodzić min 2-3 godziny, aż krem będzie całkowicie zimny i nabierze gęstej konsystencji. Udekorować każdą porcję kawałkiem
pomarańczy. Smacznego!Uwagi: Robiłam z 400 g bo takie opakowanie
śmietany dostałam. Wyszły 3 duże porcje, wystarczyłoby na 4.