Wykonanie
Bardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!
składniki150 g
porów (białe części)100 g
ziemniaków100 ml
śmietany (opcjonalnie)1 łyżka
masła1500 ml
bulionu z kurczakasól,
pieprzszczypiorek do podaniaprzygotowanie
Pory opłukać, pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić
masło, włożyć
pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Dodać
ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać
wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie
śmietaną. Posypać
szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego!