ßßß Cookit - przepis na Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową

Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki
składniki
masa (na 1 struclę )
300 g zmielonych migdałów,
150 g ciemnego brązowego cukru
120 g śmietany kremówki 36% lub 30%
3 łyżki rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
1/4 ciasta z tego przepisu
przygotowanie
Wszystkie składniki farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając lub w malakserze. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą migdałową.
Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem migdałowym (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/12/migdaowiec-czyli-strucla-z-masa-migdaowa.html