Wykonanie
Bardzo smaczna rolada z masą
migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho -
drożdżowego. Masę można zrobić
migdałową lub podobnie-
orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki
składnikimasa (na 1
struclę )300 g zmielonych
migdałów,150 g ciemnego
brązowego cukru120 g
śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki
rumu1 łyżeczka
cynamonu1
białko1/4 ciasta z tego przepisuprzygotowanieWszystkie składniki farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając lub w malakserze.
Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą
migdałową.Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem
migdałowym (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. Smacznego!