Wykonanie
Kamionki.
Wieś pod Toruniem, w której można znaleźć... spokój. Jest też jezioro, piękny las, latem trochę turystów, ale przede wszystkim to azyl mieszkańców Torunia. To tutaj chowają się w zaciszu
domków letniskowych, rozkładają wędkarskie foteliki w dzikich zakolach jeziora, pływają skrzypiącymi łodziami, przerywając odpoczynek łabędziom.Tutaj też jest nasz "bastion". Kawałek ziemi przytulonej do lasu, z pięknymi brzózkami i drewnianym
domkiem (na kurzej łapce). Miejsce, w którym, przede wszystkim, integrujemy się z naturą. Gdzie nasze dzieci czują swobodę, inne zapachy, rozpoznają przyrodę. Gdzie ten starszy przeżywa swoje przygody towarzyskie, a młodszy opędza się od niewinnych robaczków. Gdzie nic nas nie przyspiesza, popędza i pozwala na życiowe refleksje. Tylko gotowanie się nie zmienia. Bogaty w
zioła i kwiaty skrawek ziemi dostarcza cudownych aromatów do dań. Tym razem wykorzystałam kwiaty lawendy i zwykły placek
drożdżowy, zmienił się w kulinarną bukolikę...Składniki na dużą blachę:4 szklanki
mąki (poj 250 ml)200 ml letniego
mleka150 g stopionego, przestudzonego
masła30 g świeżych
drożdżyszczypta
solipół szklanki
cukru3
jaja, od szczęśliwych zielononóżek1 łyżka kwiatów lawendy500 g dojrzałych
morelikruszonka:140 g
mąki100 g
masła100 g
cukru trzcinowegołyżka
cukru z prawdziwą
waniliąDrożdże rozpuścić w
mleku i wymieszać z łyżką
mąki i
cukru. Odstawić, aż zaczną się pienić. Do dzieży robota przesiać
mąkę, dodać rozbełtane
jajka, zaczyn,
sól i wyrabiać gładkie ciasto (końcówka hak). Kiedy składniki się połączą dodać lawendę i stopniowo
masło. Wyrabiać około 6 minut. Przełożyć do wysmarowanej stopionym
masłem miski i poczekać, aż podwoi objętość. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Odgazować wyrośnięte ciasto i przełożyć do blachy. Rozciągnąć natłuszczonymi dłońmi. Na wierzchu ułożyć przekrojone
morele, skórką do dołu. Posypać kruszonką. Piec 30 minut w 180 stopniach. Wyłączyć i zostawić jeszcze 10 minut w piekarniku. Wyjąć, ostudzić i się zapomnieć...