ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczonych warzyw z miętowym pesto. BLW

Zupa krem z pieczonych warzyw z miętowym pesto. BLW

nazwa

Wykonanie

Poznałam oleje ze Świecia na Targach Smaku w Toruniu i wierzcie mi, ich olej rzepakowy nie ma sobie równych. Ma nie tylko cudowny smak, ale i piękny aromat wiosennej łąki. Słonecznikowy pachnie tak intensywnie słonecznikiem, że chce się go pić z butelki. Używam ich od kilku lat (jeszcze lniany), także ze względu na cenę. Można zamawiać w małych lub dużych butelkach, ale trzeba pamiętać, że mają krótkie terminy ważności. Ja i moi sąsiedzi, zaopatrujemy się u Państwa Łącz, hurtowo
Składniki na 4 porcje:
pół kalafiora, różyczki
1 kalarepa, bez skóry w grubą kostkę
1 cebula, ćwiartki
2 ząbki czosnku, w łupinkach
1 łyżka masła
świeżo mielony pieprz
szczypta utartego kuminu i nasion kolendry
2 szklanki mleka (może być wywar, ja nie miałam)
pesto:
garść świeżej mięty
garść natki pietruszki
1 malutki ząbek czosnku
1/3 łyżeczki pasty chili (pieczone papryczki zmiksowane z oliwą)
2 łyżki oleju rzepakowego oleju rzepakowego
Wszystkie składniki pesto zmiksować. Warzywa ułożyć na papierze do pieczenia, obficie polać olejem rzepakowym i wstawić na godzinę do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika. Ostudzić. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać warzywa (czosnek wycisnąć z łupinek), zalać mlekiem i zagotować. Zmiksować na gładką masę (można jeszcze przetrzeć przez sito). Doprawić świeżo mielonym pieprzem i polać miętowym pesto.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/06/zupa-krem-z-pieczonych-warzyw-z.html