ßßß Cookit - przepis na Kalafior w curry

Kalafior w curry

nazwa

Wykonanie

To danie bardzo proste i mistrzowskie, zawierające zaledwie kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Danie poleca się na kolację, starczy na dwie porcje. Przepis: Gary Rhodes z książki „Keeping it simple”, znaleziony na blogu Ani i Doroty .
Składniki:
1 średni kalafior
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
3/4 szklanki jogurtu
sok z połowy limonki [dałam mniej - do smaku]
sól, pieprz
2-3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej [ewentualnie natki pietruszki]
oliwa/olej i masło do smażenia
Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki [moje ważyły 700 g] i gotować w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Ma być lekko twardawy. Odcedzić.
Cebulę pokroić w talarki, czosnek lekko zmiażdżyć płaską stroną noża i dość drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę/olej. Wrzucić cebulę, dodać sól, pieprz i curry, smażyć pięć minut, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę lub dwie.
Dodać około łyżeczki masła [czubatej] i włożyć kalafior. Smażyć jeszcze kilka minut delikatnie mieszając, aż kalafior przejdzie aromatem curry i nabierze pięknego żółtego koloru.
Wymieszać jogurt z sokiem z limonki, solą i pieprzem [można dodać szczyptę cukru dla przełamania kwaśnego smaku] .
Gotowego kalafiora wyłożyć na talerze, polać jogurtem i posypać posiekaną kolendrą [ew. natką - chociaż moim zdaniem kolendra jest tu nie do zastąpienia] .
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/08/kalafior-w-curry.html