Wykonanie

Składniki na 30 sztuk:główka
młodej kapusty500 g piersi z
indyka1 szklanka
brązowego ryżu (ładnie wyglądałby czarny)2 małe
marchewki, na drobnej tarcećwiartka
selera, na drobnej tarce1
cebula, w kostkę2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
suszonego estragonu2 łyżki
kopru

Pierwsze cztery liście odłożyć. Zagotować
wodę w dużym garnku włożyć główkę
kapusty z wyciętym głąbem. Przykryć i gotować, na małym ogniu, 10 minut (liście powinny już odchodzić od środka). Każdy liść włożyć do lodowatej
wody. Odsączyć na durszlaku. W rondlu rozgrzać
oliwę i podsmażyć
cebulę. Dodać
marchewkę i
seler, po kilku minutach dodać kilka łyżek
wody, odłożone, posiekane liście i dusić jeszcze kilka minut.
Ryż zalać dwiema szklankami
wody, dodać łodygi
kopru i gotować, aż wchłonie cały płyn.
Indyka zmielić grubym sitem. Połączyć wszystkie produkty farszu. Duże liście
kapusty przekroić wzdłuż środkowego nerwu. Nakładać masę
ryżową, spłaszczyć, zawinąć dłuższe boki i zwinąć w rollsa. Przełożyć do rondla, zalać
bulionem lub
wodą, do połowy i dusić 45 minut.
