ßßß Cookit - przepis na grillowane kolteciki z indyka z estragonem

grillowane kolteciki z indyka z estragonem

nazwa

Wykonanie

Grillowane kotleciki z indyka z otrębami. Lekkie i zdrowe, a dzięki otrębom przemycamy też trochę błonnika. Idealne na letni obiad np. z sosem ogórkowym (przepis tutaj), ale też na kanapkę.
Z podanych składników wychodzi 12-15 małych kotlecików. Wygodnie jest je formować w miarę płaskie – szybciej się grillują i mięso nie wysycha.
Składniki:
1 jajko: 60 g
mała cebula: 100 g
łyżeczka oliwy z oliwek: 5 g
4 łyżki otrębów owsianych: 20 g
łyżeczka suszonego estragonu – 5g
pół piersi z indyka: 250 g
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka zmielić z cebulką. Dodać jajko, otręby, sól, pieprz i estragon. Uformować małe kotleciki. Dokładnie wymieszać. Grilla elektrycznego posmarować oliwą i układać kotleciki - grillować z obu stron po ok. 5 minut.
1 porcja - 150 g
Wartość energetyczna:
230 kcal
Białko:
26 g
Węglowodany:
6 g
Tłuszcz:
11 g
Źródło:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/grillowane-kolteciki-z-indyka-z.html