Wykonanie

Czy można zrobić sobie przerwę w jedzeniu? Czy można, nagle, przerzucić się z
makaronu na
kaszę, z coca coli na smoothie, z
chleba na sałatę? Z kupnych
wędlin na te robione domowym sposobem, z
kostki rosołowej na
bulion z wędzonych kości kurczaka? Wszystko można, tylko trzeba
mieć czas. Jego brak to jedyny powód, dla którego rezygnujemy ze zdrowego odżywiania. Dlatego szukamy w
sieci, książkach, prasie przepisów na łatwe, szybkie i zdrowe dania. Znajdziemy i takie, ale z lupą. Niestety to co zdrowsze wymaga więcej pracy, więcej pieniędzy i większej
wiedzy. Mam nadzieję, że w moim blogu znajdziecie inspiracje. Tym bardziej, że od niedawna zaczęłam publikować przepisy na dania dla niemowlaka, które je cała moja rodzina. Przestali marudzić, że niesłone i niesłodkie. Akceptują zmiany, bo wymagają tego okoliczności. Wszystkich zachęcam do wprowadzenia metody BLW w domach, gdzie pojawił się niemowlak. Bardzo ułatwia życie.

Składniki na 20 knedlików:1 wędzone
udko kurczaka (wędzę sama
wędliny, w zagrodowej wędzarni, olchowym lub
wiśniowym drewnem; sklepowe odradzam, można użyć gotowanego lub pieczonego)

2 spore
ziemniaki1
czerwona cebula1 łyżka
mąki pszennej razowej1
żółtko i 1 całe
jajkopół łyżeczki wędzonej
paprykidodatkowo:pół główki
młodej kapusty2 łyżki
kopru2 l
wywaru (u mnie z wędzonych kości
kurczaka wiejskiego)
Kurczaka obrać z
mięsa, zmiksować, ale nie na miazgę.
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na oczkach do placków ziemniaczanych.

Wymieszać i przełożyć do sitka wyłożonego tetrą, bardzo dokładnie odcisnąć. Połączyć z
mięsem, dodać
jajko,
mąkę,
przyprawy i dokładnie wyrobić. Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i układać na desce.

W dużym garnku zeszklić
kapustę, na łyżce
oliwy. Wlać
bulion i chwilę gotować. Knedliki włożyć, wszystkie w tym samym czasie, do lekko gotującego się
wywaru. Od wypłynięcia gotować 5 minut. Wyłączyć i lekko ostudzić. Podawać zalane
bulionem w towarzystwie
kapusty, posypane
koprem.
