Wykonanie
Poczęstowałam dwoma Małych sąsiadów. Ponoć początkowo nie było entuzjazmu, ale po pierwszym kęsie zaczęła się wojna :)Składniki na 10 placuszków:4 czubate łyżki
mąki pszennejszklanka
maślanki2 małe
jajka1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżka
cukru trzcinowego2
jabłka, reneta, starte na grubych oczkach1/3 szklanki
oleju z pestek
winogronpół łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka klarowanego
masła do smażeniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać, bez
jabłek, dolewając stopniowo
maślankę. Ciasto powinno
mieć konsystencję bardzo gęstej
śmietany, dlatego płyn dolewać partiami. Dodać
jabłka i odstawić na 10 minut. Rozgrzać pół łyżeczki
masła klarowanego i smażyć złote placki, około 3 minuty z każdej strony. Jeden placuszek to dwie łyżki ciasta. Podać z
cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą
cynamonu.