ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto na maślance "jadą goście" według przepisu Ewy Wachowicz

Szybkie ciasto na maślance "jadą goście" według przepisu Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Wpis edytowany 6 . 03.2015
Piekłam to ciasto już tyle razy, że wpis zasłużył już na nowe zdjęcia, a Czytelnicy na dodatkowe parę słów ode mnie :) Bo jest to jedno z Waszych ulubionych ciast, zaraz po serniku z tego przepisu .
Ciasto znalazłam w książce "Ewa gotuje. Ulubione", której recenzję znajdziesz tutaj . Naprawdę warto je upiec, bo jest pyszne, puszyste, mięciutkie i z delikatną, słodką warstwą na wierzchu.
Próbowałam je przygotować z owocami sezonowymi - nie polecam, opadają na dno i niestety nie wygląda efektownie. Najlepsze jest po prostu samo. W oryginalnym przepisie pieczone 40 minut, w moim piekarniku zawsze około 55 - 60, po czasie wyznaczonym przez panią Ewę patyczek wbity w ciasto jest jeszcze cały oklejony. Zdarzy się, że gdy dopieka się w środku, wierzch mocno się zrumieni, ale to wcale nie przeszkadza. W takim przypadku, jeśli w środku jest nadal surowe, można przełączyć grzałkę na dolną. To jedyna rzecz, na którą trzeba uważać :)
Piekłam je też z mniejszą ilością wiórków kokosowych, bo nie miałam wymaganej i olejem rzepakowym, bo nie miałam z pestek winogron. Za każdym razem wychodzi świetne! Choć z olejem z pestek winogron jest jakby delikatniejsze, dlatego warto się pokusić o jego zakup. No i cukier z prawdziwą wanilią, łyżka domowego czy tego ze sklepu - byle nie wanilinowego.
Piekę w blaszce o wymiarach 28 cm x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 - 26 cm.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru do ciasta (w oryginale 1 szklanka)
- 1/3 szklanki cukru do kokosowej warstwy (w oryginale 0,5 szklanki)
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 gramów)
- 1 szkl maślanki
- 0,5 szkl. oleju z pestek winogron
- 2,5 szkl. mąki pszennej (typ 650)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gramów wiórków kokosowych
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Z trzech jajek oddziel białka od żółtek. Białka odłóż - będą potrzebne później. Żółtka oraz pozostałe 2 całe jajka ubij mikserem z cukrem (3/4 szklanki) na puszystą masę. Trzeba to robić dosyć długo, aż cukier dokładnie się rozpuści, a mikser będzie robił "wzorki" w masie :)
2. Cały czas miksując dodaj maślankę, a następnie cienkim strumieniem olej.
3. Dodawaj małymi porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
4. Odłożone wcześniej białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na koniec dodaj 1/3 szklanki cukru, ubijaj aż się rozpuści. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj krótko łyżką. Wyłóż na wierzch ciasta i delikatnie rozsmaruj.
5. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu), sprawdzaj patyczkiem (pierwszy raz po około 40 minutach) czy jest gotowe - patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy, jeśli jest oblepiony mokrym ciastem trzeba piec dalej. W oryginale Ewa Wachowicz zalecała piec 40 minut, ale po tym czasie zazwyczaj jeszcze nie jest gotowe, chyba, że upieczesz je w większej blaszce,będzie bardziej "płaskie" i wtedy czas może się skrócić.
5. Po wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.
A jeśli upiekłaś/upiekłeś to ciasto, zachęcam do podzielenia się opinią w komentarzu lub na fupage'u. Dajcie znać zwłaszcza, jak długo piecze się w Waszych piekarnikach!
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2013/02/szybkie-ciasto-na-maslance-jada-goscie.html