Wykonanie
Wpis edytowany 6 . 03.2015Piekłam to ciasto już tyle
razy, że wpis zasłużył już na nowe zdjęcia, a Czytelnicy na dodatkowe parę słów ode mnie :) Bo jest to jedno z Waszych ulubionych ciast, zaraz po serniku z tego przepisu .Ciasto znalazłam w książce "Ewa gotuje. Ulubione", której recenzję znajdziesz tutaj . Naprawdę warto je upiec, bo jest pyszne, puszyste, mięciutkie i z delikatną, słodką warstwą na wierzchu.Próbowałam je przygotować z
owocami sezonowymi - nie polecam, opadają na dno i niestety nie wygląda efektownie. Najlepsze jest po prostu samo. W oryginalnym przepisie pieczone 40 minut, w moim piekarniku zawsze około 55 - 60, po czasie wyznaczonym przez
panią Ewę patyczek wbity w ciasto jest jeszcze cały oklejony. Zdarzy się, że gdy dopieka się w środku, wierzch mocno się zrumieni, ale to wcale nie przeszkadza. W takim przypadku, jeśli w środku jest nadal surowe, można przełączyć grzałkę na dolną. To jedyna rzecz, na którą trzeba uważać :)Piekłam je też z mniejszą ilością
wiórków kokosowych, bo nie miałam wymaganej i
olejem rzepakowym, bo nie miałam z pestek
winogron. Za każdym razem wychodzi świetne! Choć z
olejem z pestek
winogron jest jakby delikatniejsze, dlatego warto się pokusić o jego zakup. No i
cukier z prawdziwą
wanilią, łyżka domowego czy tego ze sklepu - byle nie wanilinowego.Piekę w blaszce o wymiarach 28 cm x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 - 26 cm.Składniki:- 5
jajek- 3/4 szklanki
cukru do ciasta (w oryginale 1 szklanka)- 1/3 szklanki
cukru do kokosowej warstwy (w oryginale 0,5 szklanki)- 1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią (10 gramów)- 1 szkl
maślanki- 0,5 szkl.
oleju z pestek
winogron- 2,5 szkl.
mąki pszennej (typ 650)- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 100 gramów
wiórków kokosowych-
cukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:1. Z
trzech jajek oddziel
białka od
żółtek.
Białka odłóż - będą potrzebne później.
Żółtka oraz pozostałe 2 całe
jajka ubij mikserem z
cukrem (3/4 szklanki) na puszystą masę. Trzeba to robić dosyć długo, aż
cukier dokładnie się rozpuści, a mikser będzie robił "wzorki" w
masie :)2. Cały czas miksując dodaj
maślankę, a następnie cienkim strumieniem
olej.3. Dodawaj małymi porcjami
mąkę oraz
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy. Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą.4. Odłożone wcześniej
białka jaj ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Na koniec dodaj 1/3 szklanki
cukru, ubijaj aż się rozpuści. Dodaj
wiórki kokosowe i wymieszaj krótko łyżką. Wyłóż na wierzch ciasta i delikatnie rozsmaruj.5. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu), sprawdzaj patyczkiem (pierwszy raz po około 40 minutach) czy jest gotowe - patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy, jeśli jest oblepiony mokrym
ciastem trzeba piec dalej. W oryginale Ewa Wachowicz zalecała piec 40 minut, ale po tym czasie zazwyczaj jeszcze nie jest gotowe, chyba, że upieczesz je w większej blaszce,będzie bardziej "płaskie" i wtedy czas może się skrócić.5. Po wystudzeniu posyp obficie
cukrem pudrem.A jeśli upiekłaś/upiekłeś to ciasto, zachęcam do podzielenia się opinią w komentarzu lub na fupage'u.
Dajcie znać zwłaszcza, jak długo piecze się w Waszych piekarnikach!