ßßß
Cookit - przepis na Budyń dyniowy z kaszy jaglanej z pomarańczowym syropem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Budyń dyniowy z kaszy jaglanej z pomarańczowym syropem
Składniki
Kasza jaglana
Woda
Mleko
Kokos
Wiórki kokosowe
Morele suszone
Miód
Pomarańcza
Imbir
Wykonanie
Oryginalny przepis ze strony Bea w kuchni.Składniki na 2 porcje:100 g
kaszy jaglanej
1 szklanka
wody
1 szklanka
mleka
(może być
kokosowe
)2 łyżki
wiórków kokosowych
5
suszonych moreli
6 łyżek puree
dyniowego
(z upieczonej wcześniej dyni)2 łyżki
miodu
syrop
pomarańczowy
:1
pomarańcza
skórka z 1
pomarańczy
kawałek świeżego
imbiru
miód
odrobina
wody
Kaszę
sparzyć. Zagotować
wodę
z
mlekiem
i wsypać
kaszę
. Gotować 5 minut. Dodać posiekane
morele
, wiórki, puree i gotować jeszcze 10 minut. Zmiksować jeszcze ciepła
kaszę
, trafiając końcówką blendera w miejsca, gdzie są
morele
. Dosłodzić
miodem
. Podać polaną
syropem
pomarańczowym
.
Pomarańczę
wyszorować i sparzyć. Zetrzeć
imbir
, skórkę, wycisnąć sok i zagotować. Dodać tyle
miodu
, żeby
syrop
był odpowiednio słodki.
Miód
można zastąpić
cukrem
. Zredukować do uzyskania
syropu
.
Źródło:
http://gotujekomus.blogspot.com/2014/10/budyn-dyniowy-z-kaszy-jaglanej-z.html
Przepisy powiązane
Rafaello z kaszy jaglanej
Rafaello z kaszy jaglanej
Owsianka z kakao, kokosem i pomarańczą
Owsianka z kakao, kokosem i pomarańczą
Kokosowa jaglanka z bananem i cynamonem
Składniki powiązane (0)