Wykonanie
"Ale Ty go musisz kochać" stwierdza mąż. Nie zaprzeczam i nie potwierdzam. Wykładam
śniadaniowe kisze na talerz, posypuję obficie
pietruszką, startym manchego i uderzam w dzwon. Wstał. Słyszę wielkie kroki. Niedbałe "dzień dobry", szurnięcie krzesłem i pierwszy kęs. Kątem oka wypatruję reakcji. "Ja też Cię kocham", słyszę po chwili...Składniki na 6 sztuk:6 kromek
pełnoziarnistego pieczywa tostowego2 duże
jajka1 czubata łyżka
śmietany 18% z Piątnicy6 plastrów salami/bekonu/chorizo, w kostkę2 łyżki
startego sera manchego/cheddara/kolumba2 łyżki
natki pietruszkiszczypta
solimasło do wysmarowania foremekPiekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z kromek wyciąć kółka puszką
pomidorów. Rozwałkować i wyłożyć foremki do mufinek, dobrze wysmarowane
masłem. Zapiec 8 minut. W tym czasie wymieszać
jajka ze
śmietaną, szczyptą
soli i
natką pietruszki (część zostawić do dekoracji). Do zapieczonych
spodów rozłożyć
salami i
starty ser (łyżeczkę zostawić do dekoracji), wlać po 4 łyżki masy i zapiekać 17 minut. Podać gorące z
kubkiem owocowej
herbaty. N mojej fejsbukowej stronie znajdziecie więcej inspiracji na śniadania przed szkołą i do szkoły. Zapraszam do polubienia.
Inspiracja przyszła stąd