Od dawna miałam ochotę na mój ulubiony sernik czyli gotowany, jednak nie chciało mi się piec 3 kruchych placków zamiast tego dałam herbatniki dodatkowo były one kakaowe. Ciasto zakończyłam dając na nie zmiksowane jeżyny, jednak do tego typu galaretki można użyć również innych owoców miękkich takich jak truskawki, brzoskwinie czy kiwi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm.Składniki:ser1 kg sera2 łyżki mąki ziemniaczanej2 budynie1/2 szklanki mleka3 jajka1 szklanka cukru1/2 kostki masła1 cukier waniliowymasa owocowa1 litr jeżyn (mogą być inne owoce)4 łyżki żelatynydodatkowoduża paczka herbatnikówWykonanie:Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę herbatników.Do sera dodać masło, cukier i delikatnie podgrzewać, w mleku rozmieszać jajka i budynie. Gdy ser będzie już gorący dodać dobrze rozmieszany budyń z resztą składników, całość zagotować i szybko wylać na herbatniki przekładając kolejnymi warstwami.Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Jeżyny lub inne owoce zblendować, dodać zimną żelatynę i jeszcze raz zblendować, owoce wylać na górę ciasta które należy trzymać w lodówce do czasu aż owoce zwiążą się w galaretkę.